Hlavní obsah

Únosce letadla se po třiceti letech vrací do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Američan William Potts, který před třiceti lety unesl dopravní letadlo na Kubu, se rozhodl vrátit do vlasti, kde může být stíhán. Za doprovodu amerických představitelů odletěl ve středu z Havany do Miami, uvedla televize ABC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američan, který před 30 lety unesl letadlo na Kubu, se vrací domůVideo: Reuters

 
Článek

Šestapadesátiletý Potts před návratem řekl: „Mám smíšené pocity ohledně toho, že se po třiceti letech dotknu americké půdy. Tolik se toho změnilo. Až tam budu, uvidím, jaké to je.“ Pro AP uvedl, že si je vědom, že může být stíhán za únos: „Jsem připraven na cokoli. Jsem v pozici, že jsem spáchal zločin.“ Doufá ale, že americká justice uzná, že si trest odpykal v kubánské věznici.

Foto: Ramon Espinosa, ČTK/AP

William Potts

Potts byl podle BBC členem militantního hnutí Černých panterů. V roce 1984 unesl letadlo s 56 cestujícími letící z New Jersey do Miami. Piloty přinutil změnit kurs na Kubu. Doufal, že tam získá výcvik v guerillovém boji. Místo toho byl odsouzen na 13 let do vězení za vzdušné pirátství.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američan, který před 30 lety unesl letadlo na Kubu, skončil po příletu do Miami ve vazběVideo: Reuters

Po propuštění z vězení žil v sídlištním bytě se svou kubánskou manželkou Aimee Quesadovou, se kterou má dvě děti.

Potts uvedl, že chce vyřešit svou situaci v USA, ale pak se chce zase vrátit na Kubu, i když je už rozvedený. Kontaktoval americké velvyslanectví, a tam mu řekli, že se může ve středu vrátit charterem, čehož využil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám