Hlavní obsah

Dva americké generály odvolali, nezabránili útoku Tálibánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká námořní pěchota poslala od výslužby dva své generály Charlese Gurganuse a Gregga Sturdevanta, protože v roce 2012 nepodnikli dostatečná bezpečnostní opatření na základně Camp Bastion na jihu Afghánistánu. Při útoku Tálibánu zahynuli dva vojáci, osm jich bylo zraněno, zničeno bylo šest letadel Harrier a poškozeno několik dalších.

Foto: Us Marines, Reuters

Generálové námořní pěchoty Gregg A. Sturdevant (vpravo) a Charles Gurganus

Článek

Odchod do výslužby oznámil vrchní velitel US Marines generál James Amos, který už v červnu žádal americké centrální velitelství, aby provedlo vyšetřování práce obou generálů. Výsledky šetření ho vedly k tvrdému postupu.

Podle něj generál Gurganus nese odpovědnost za ztráty na životech i vybavení. Dopustil se chybného úsudku, když hrozbu Tálibánu u Campu Bastion v provincii Hílmand na jihu Afghánistánu podcenil.

Útok podniklo patnáct povstalců 14. září. V té době sloužil na základně jako pilot bitevního vrtulníku i princ Harry. Posádka zabila 14 útočníků, jeden byl zajat. [celá zpráva]

Generál Sturdevant, který v oblasti velel letectvu námořní pěchoty, nezajistil dostatečně své síly.

Oba generálové, s nimiž Amos hovořil, s odchodem do výslužby souhlasili. Amos také doporučil námořnictvu, aby Gurganus, který před Afghánistánem velel v Iráku, nevyl povýšen.

Veřejné odvolání je v amerických ozbrojených silách velmi neobvyklé.

Reklama

Výběr článků

Načítám