Hlavní obsah

Američané předělali bojový letoun F-16 na bezpilotní stroj

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká firma Boeing oznámila, že pracuje na přestavění vyřazených armádních bojových letounů F-16 na bezpilotní. První testovací let stroje s prázdným kokpitem se uskutečnil minulý týden nad Mexickým zálivem.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z kokpitu bezpilotní F-16 při testovacím letu

 
Článek

„Letěl skvěle, všechno šlo skvěle. Přistál hladce,“ komentoval zkoušku šéfkonstruktér projektu Paul Cejas. Také velitel armádní 82. vzdušné perutě Ryan Inman si test pochvaloval. „Bylo to trochu jiné, vidět ho prázdný, ale let to byl dobrý,“ citoval plukovníka server BBC.

Stroj vyrazil ze základny na Floridě a proletěl nad mořem v zálivu ve výšce 12,2 kilometru rychlostí 1 800 kilometrů v hodině. Během letu podnikl několik různých manévrů včetně obratu křídel o 180 stupňů, takže letěl obrácen „břichem“ nahoru.

Může manévrovat při vysokém přetížení

Ze země jeho let kontrolovala dvojice pilotů letectva a ve vzduchu ho pro jistotu doprovázely dva letouny.

Výhodou stroje je, že může manévrovat při gravitačním přetížení až 9G, jež by bylo pro lidskou posádku smrtící.

Boeing ohlásil, že má na přestavbu k dispozici šest kusů vysloužilých bojových letounů F-16.

Nyní upravený stroj nazývaný QF-16 čekají palebné zkoušky.

Související téma

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

F-16 MLU

F-16 není prvním bojovým letadlem, které bylo přestavěno na bezpilotní. Americké letectvo už kdysi přebudovalo F-4 Phantom, aby ho mohlo využívat jako cvičný cíl.

Reklama

Výběr článků

Načítám