Hlavní obsah

USA zrušily naplánované cvičení s egyptskou armádou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Spojené státy zrušily naplánované manévry, které americká armáda pořádá s Egypťany každé dva roky. Oznámil to ve čtvrtek americký prezident Barack Obama. Nejbližší cvičení, které předpokládalo masivní přesun vojáků a techniky, se mělo konat v září. Obama také vyzval egyptskou vládu, aby zrušila výjimečný stav. Vojenskou pomoc Egyptu nepozastavil.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Střety v Egyptě si vyžádaly vůdce než 500 obětí

Článek

Obama řekl, že Egypt byl dosud pro USA významným partnerem na Blízkém východě, a že si přeje, aby tomu tak zůstalo. Přes výhrady k postupu egyptské vlády proti stoupencům svrženého prezidenta Muhammada Mursího však Obama nepozastavil finanční pomoc určenou Káhiře. USA každoročně Egyptu poskytují 1,3 miliardy dolarů, z nichž většina je použita k vojenským účelům.

Obama však pohrozil dalšími kroky, pokud se Egyptu nepodaří situaci stabilizovat.

Podle komentátorů stanice CNN dnešní Obamovo rozhodnutí neznamená odklad manévrů, ale jejich zrušení. Ty příští se prý budou moci konat až roku 2015. USA kvůli těmto pravidelným cvičením přesouvají k Sinajskému poloostrovu masivní počet vojáků, lodí i letadel.

Foto: Larry Downing, Reuters

Prezident Barack Obama promlouvá k situaci v Egyptě

Obama vyzval Egypt ke smíření a ujistil, že se USA nestaví na žádnou stranu tamního občanského konfliktu.

Egyptští islamisté z Muslimského bratrstva neuznávají svržení Mursího, které zorganizovala egyptská armáda, a chtějí si protesty vynutit jeho návrat do funkce. Protestovali od začátku července pravidelně na dvou místech v Káhiře, avšak policie ve středu obě shromáždění rozehnala. O život přitom přišlo přes 500 lidí a více než 3700 bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám