Hlavní obsah

George Bush při otvírání vlastní knihovny dojal sám sebe k slzám

– Dallas
Novinky, rei

Se slzami dojetí v očích otevřel ve čtvrtek v Dallasu bývalý americký prezident George W. Bush středisko nesoucí jeho jméno. Centrum, zastřešující Bushovu prezidentskou knihovnu, muzeum a politologický institut, zahájilo provoz za účasti všech žijících prezidentů USA.

Bush při proslovu dojal sám sebeVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Bush odcházel z Bílého domu v lednu 2009 jako jeden z nejméně populárních prezidentů USA, pouze s 33procentní podporou veřejnosti. Věří však, že budoucí generace ho budou hodnotit střízlivěji.

„Jedna z předností demokracie je to, že lidé v ní můžou svobodně projevit svůj nesouhlas. Je férové říct, že jsem jim dal spoustu příležitostí tohoto práva využít,“ prohlásil Bush s pobaveným úsměvem. „Až ale budoucí generace přijdou do této knihovny, aby studovaly dobu mé vlády, zjistí, že jsme se drželi našich přesvědčení,“ dodal.

S poslední větou už se exprezident neubránil dojetí, zlomil se mu hlas a Bush neudržel slzy, než se omluvně pousmál a vzchopil.

„Věnuji tuto knihovnu v neotřesitelné víře v budoucnost naší země. Ať už nás čekají jakékoliv výzvy, vždy budu věřit v to, že lepší dny národ teprve čekají. Bůh žehnej,“ řekl.

Foto: ČTK/AP

Prezidenti USA Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton, George H. W. Bush a Jimmy Carter v Dallasu (zleva doprava).

Otevření jeho knihovny se účastnili všichni žijící prezidenti USA – od současného Baracka Obamy, přes Bushova otce George W. H. Bushe a Billa Clintona po Jimmyho Cartera. Všichni projevili přátelský vztah k Bushovi, a to i přes názorové rozdíly, a neodpustili si vtipy. Například Bill Clinton vzpomínal na to, jak mu Bush občas během svého druhého funkčního období telefonoval. "Doufám, že to všechno, co jsme si řekli, tady archivované nemáte," prohlásil v nadsázce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám