Hlavní obsah

Továrna na hnojiva ve Westu nedodržovala bezpečnost

Waco

Malá továrna na hnojiva West Fertilizer Co., která ve středu explodovala, dostala loni pokutu 10 000 dolarů za nedodržování bezpečnostních předpisů. Vláda souhlasila se snížením na 5 250 dolarů, když továrna, kde se míchala hnojiva pro místní zemědělce, popsala, jaká zavedla nová bezpečnostní opatření.

Foto: Andy Bartee, ČTK/AP

Sloup kouře stoupá z továrny v texaském Westu.

Článek

Továrna podle amerického Úřadu pro produktovody a nebezpečné materiály plánovala přepravovat dusičnan amonný bez toho, aby měla bezpečnostní plán. Také zásobníky s amoniakem nebyly dobře označené.

Nebyl to první problém. V roce 2006 americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) West Fertilizer pokutovala částkou 2300 dolarů (45 000 korun) za neaktuální bezpečnostní plány. Bezpečnostní technici firmy neprošli řádným školením, závod neměl písemný záznam o zacházení s nebezpečnými látkami. Nedostatky vedení podniku podle EPA odstranilo do roku 2011.

Provoz, který bezprostředně sousedil s obcí, skladoval podle televize NBC v poměrně velkých objemech dusičnan amonný a dehydrovaný amoniak, který musí být uchováván pod velkým tlakem ve speciálních nádržích.

Foto: ČTK/AP

Zbytky továrny ve Westu

V bezpečnostním protokolu z roku 2011 West Fertilizer uvádí, že neexistuje žádné nebezpečí požáru ani výbuchu. I kdyby došlo k úniku skladovaného amoniaku, nemůže být delší než desetiminutový a nemůže nikoho ohrozit, stálo v protokolu. Za možný bezpečnostní problém firma tehdy označila i případnou prasklinu v potrubí, jímž se hnojivo přečerpává. Ani v takovém případě ale West Fertilizer nepředpokládal ohrožení lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zdevastovaný West připomíná po výbuchu válečnou zónuVideo: Reuters

Texaská komise pro kvalitu životního prostředí (TCEQ) ve svých záznamech uvádí, že továrna ve Westu byla vystavena pravidelné kontrole, protože obyvatelé města si na provoz stěžovali. Žádné velké nedostatky ale TCEQ nezjistila. Závod dostal povolení ke skladování zhruba 90 000 litrů dehydrovaného amoniaku ve dvou nádržích a k manipulaci se suchými hnojivy.

Podnik, založený v roce 1962, vlastní firma Adair Grain Inc. vedená podnikatelem Donaldem Adairem.

Foto: ČTK/AP

Jeden ze zničených bytových domů

Ze surovin firma s osmi zaměstnanci vyráběla hnojiva, která farmáři z okolních obcí používali při pěstování kukuřice, bavlny, pšenice nebo ovsa.

Problémů nebylo více než jinde

Výtky vůči závodu ve Westu údajně nepřekračovaly obvyklý průměr. V zemědělských oblastech USA jsou podle expertů podobných podniků stovky, jen texaské úřady jich evidují 592. Každý z nich má občas problém s vedením administrativy, objevují se drobné prohřešky proti bezpečnostním normám.

Před dvaceti lety hořela například továrna u města Waco, taktéž v Texasu. Město je vzdáleno asi 20 kilometrů od Westu.

V USA bylo od roku 1921 zaznamenáno šest explozí dusičnanu amonného, při němž zahynuli lidé.  Nejhorší byl v přístavu v Texas City v roce 1947 s 581 obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Texaské městečko Waco přesně před 20 lety zachvátil taky požár Video: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám