Hlavní obsah

Myslel jsem, že v té kleci umřu, popsal svoje vězení vojín Manning

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fort Meade

Bradley Manning, vojín americké armády čelící obvinění z napomáhání nepříteli a předání tajných depeší diplomatů USA ke zveřejnění serveru WikiLeaks, ve čtvrtek vypovídal u soudu. Bylo to jeho první veřejné vystoupení od předloňského zatčení v Iráku. Manning si ve své výpovědi v rámci předběžného líčení postěžoval, že ho zadržovali v kleci.

Foto: ČTK/AP

Bradley Manning

Článek

Manning hovořil o dnech bezprostředně po svém zatčení. Prohlásil, že si myslel, že v cele umře. Následně se psychicky zhroutil a dozorci ho začali neustále kontrolovat, aby nespáchal sebevraždu.

„Z mých nocí byly dny a moje dny byly noci. Všechno se to po pár dnech slilo,“ řekl Manning před soudem. Dodal, že ho po zatčení zavřeli do „klece“ o výměře necelého metru čtverečního, nacházející se ve stanu. Psychicky se zhroutil asi o měsíc později v květnu 2010. Dozorci v cele našli smyčku. Manning si ale nevzpomíná, že by ji vyrobil, podle svých slov byl příliš zmatený.

„Pamatuji si to pomyšlení, že v této kleci umřu. Myslel jsem si to, protože to jsem viděl - klec pro zvířata,“ řekl.

V červenci 2010 Manninga převezli na základnu Quantico ve státě Virginie, kde tráví až 23 hodin na samotce, kde každý pár minut dozorce zjišťuje, jestli nespáchal sebevraždu.

Nabízí, že se přizná k předání materiálů WikiLeaks

Čtyřiadvacetiletému vojínovi hrozí doživotí. Jeho obhájci nedávno dali najevo, že je ochoten se přiznat k předání statisíce depeší WikiLeaks, bude-li upuštěno od závažnějších obvinění, zejména z napomáhání nepříteli a špionáže. Není ale pravděpodobné, že na to vojenský soud přistoupí. Obžaloba má 22 bodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám