Hlavní obsah

Romney porušil tradici a vedl kampaň do poslední minuty

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Republikánský vyzyvatel amerického prezidenta Baracka Obamy Mitt Romney vedl kampaň do poslední chvíle. Poprvé v historii oba kandidáti vedli kampaň i v den voleb. Mitt Romney dokonce i poté, co sám odvolil.

Foto: ČTK/AP

Mitt Romney po příletu do Newportu ve Virginii

Článek

Romney, který věnoval na kampaň ohromné prostředky, poté, co odvolil, odjel na mítinky v Pittsburghu a Clevelandu, aby se pokusil zvrátit výsledek voleb v Ohiu, které mohlo volby rozhodnout. Poslední průzkumy naznačily výraznější preference pro Obamu a Romney na to zjevně reagoval.

Připravil si jen vítěznou řeč

Až poté se vrátil do Bostonu, kde s rodinou a příznivci očekával výsledky voleb. Romney novinářům cestou z Pittsburghu řekl, že vítězství je na obzoru: „Víte, rozumově cítím, že vyhrajeme, a cítím to už nějakou dobu. Ale když vystupuji z letadla a vidím ty lidi, co tam stojí, vidím lidi, kteří se radují a jsou se mnou emočně propojeni, tak nemyslím na vítězství jen rozumově, ale taky je cítím.“

Naopak Barack Obama většinu volebního dne věnoval poskytování rozhovorů a povečeřel s rodinou v rodném Chicagu. A jako tradičně si zahrál o volbách košíkovou. Podle televize CNN byl ve vítězném týmu.

Romney také ve volební den prohlásil, že si připravil na večer jen vítěznou řeč, Obama oproti tomu připustil, že má dvě verze projevu - pro případ vítězství i porážky.

Kandidáti na prezidenta

Kandidáti na prezidenta:

Viceprezidentští kandidáti:

Podoba voleb:

Profily stran:

Dřívější prezidenti:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám