Hlavní obsah

To nejlepší teprve přijde, slíbil Američanům po znovuzvolení Obama

– Chicago
Novinky, rei

Americký prezident Barack Obama se bezprostředně po svém úterním znovuzvolení obrátil na všechny Američany. I ty, kdo mu hlas nedali, vyzval, aby obnovili ducha, který americký národ učinil lídrem celého světa.

První vystoupení Baracka Obamy jako znovu zvoleného prezidentaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Dnes večer, více než 200 let poté, co si bývalá kolonie zvolila vlastní osud, jste potvrdili naši jednotu a jejího ducha,“ prohlásil před bouřícími příznivci Obama v ústředí své kampaně v Chicagu. „Společně jako jeden národ a lid padáme i vstáváme,“ poznamenal prezident.

„Dnes večer jste připomněli, že naše cesta byla tvrdá a dlouhá, ale my jsme si ji zvolili. Ve svých srdcích víme, že to nejlepší teprve přijde,“ dodal.

Chce s Romneym spolupracovat

Obama poděkoval všem Američanům, kteří se voleb zúčastnili, ať už stáli za ním, anebo za jeho sokem Romneym. Připomněl, že ačkoliv kampaň byla místy tvrdá s podpásovými ranami, Mitt Romney a jím vyvolený viceprezident Paul Ryan chtěli to samé, co on, a to sloužit své vlasti. Sdělil, že s Romneym po oznámení volebních výsledků mluvil, a poznamenal, že by s ním rád v budoucnu spolupracoval a řešil palčivé problémy Ameriky.

Prezident za své zvolení poděkoval i Josephu Bidenovi, „nejlepšímu viceprezidentovi, jakého si kdo může přát“, a své rodině. Řekl, že bez své ženy Michelle by nebyl tím, kdo dnes je, a na adresu svých dcer Malii a Sashy prohlásil, že je na ně hrdý.

„Ale jeden pes by mohl stačit,“ doplnil žertem. Obamovy dcery dostaly po příchodu rodiny do Bílého domu před čtyřmi lety štěně od tehdejšího senátora Teda Kennedyho.

Armáda není nejsilnější zbraní

Obama vyzval Američany, aby v sobě našli znovu vůli pracovat společně. „Demokracie, v níž žije 300 miliónů, může být nepřehledná, hlučná a komplikovaná. Všichni máme své názory, postoje a víru a těžké časy nezbytně probouzejí hádky,“ řekl Obama. I rozličnost názorů je ale výrazem demokracie, v níž podle Obamy všichni Američané sdílí naději ve skvělou budoucnost, jíž budou USA nadále dominovat jako velcí objevitelé a inovátoři a která nebude zatížena dluhy, nerovností a problémy, jako je globální oteplování.

„Máme nejmocnější armádu na světě, ale ta nás nečiní nejsilnějšími,“ podotkl Obama s tím, že Američany činí výjimečnými jejich štědrost, tolerance, vlastenectví a soucítění. „Navzdory veškeré frustraci z dění ve Washingtonu jsem nikdy nechoval větší naději. Žádám vás, abyste se mnou sdíleli tuto naději. Nejsme tak rozdělení, jak to vypadá při pohledu na naši politiku. Půjdeme pořád vpřed,“ burcoval prezident ochraptělým hlasem lidi bez rozdílu, zda jsou „bílí, černí, asiati, zdraví, hendikepovaní, gayové či heterosexuálové“, než se k němu na pódiu přidali jeho nejbližší včetně manželky Michelle a dcer Sashi a Malii.

Reklama

Související články

Obama vyhrál a zůstává prezidentem

Demokrat Barack Obama vyhrál prezidentské volby v USA v těsném souboji s republikánským vyzyvatelem Mittem Romneym. Obama se tak po Billu Clintonovi za...

Výběr článků

Načítám