Hlavní obsah

Obama vybral v září od svých příznivců rekordních 181 miliónů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Demokratická strana současného amerického prezidenta Baracka Obamy během září vybrala rekordních 181 miliónů dolarů (cca 3,5 miliardy korun). Je to největší částka, jakou Obama od svých příznivců letos na kampaň získal.

Foto: ČTK/AP

Barack Obama

Článek

Peníze mu v září dalo 1,8 miliónu lidí. Z nich bylo 567 000 nových dárců, kteří mu letos ani v roce 2008 ještě nepřispěli. Valnou většinu - 98 procent - tvořili drobní dárci, kteří prezidentovi dali méně než 250 dolarů. Průměrná výše příspěvku je 53 dolarů.

Od oznámení Obamovy kandidatury v dubnu 2011 mu přispělo již 3,9 miliónu lidí. Tým neuvedl, kolik peněz má nyní na kontě. Na konci srpna to bylo 89 miliónů dolarů.

Spolupracovníci jeho republikánského soupeře Mitta Romneyho zářijové údaje o financích ještě nezveřejnili, ale již uvedli, že zaznamenali větší příliv finančních darů po úspěšném vystoupení v debatě s Obamou z tohoto týdne.

Obamův tým zdůrazňuje, že získává rozhodující část svých příspěvků od drobných dárců, zatímco Romney spoléhá spíše na velké sponzory. Republikánský kandidát letos soustavně vybíral mnohem víc peněz než Obama. Situace se změnila v srpnu, kdy ho Obama těsně předčil - 114 miliónů ku 112 miliónům.

Vysoká částka vybraná v září je pro Obamu další dobrou zprávou po páteční statistice ukazující překvapivé snížení nezaměstnanosti. Kampaň doufá, že by to mohlo odvést pozornost od nevýrazného Obamova výkonu ve středeční debatě s Romneym.

Reklama

Výběr článků

Načítám