Hlavní obsah

První televizní debatu překvapivě vyhrál republikán Romney

– Denver • Aktualizováno
Právo, Jiří Roškot

Republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney (65) překvapivě zastínil šéfa Bílého domu Baracka Obamu v první 90minutové TV debatě v Denveru, která se udála ve středu večer místního času (v noci na čtvrtek SEČ). Shodly se na tom první ohlasy expertů i zástupců obou táborů.

Foto: Profimedia.cz

Mitt Romney během první televizní debaty s Barackem Obamou

Článek

Prezident Obama v půl druhé hodiny dlouhé debatě udělal lepší dojem na pouhou čtvrtinu diváků, zjistila hned první sonda CNN.

"Budu-li zvolen, vytvořím 12 miliónů pracovních míst," pečetil Romney na samý závěr debaty svůj dobrý výkon, v němž dokázal reagovat na všechna slabá místa své kampaně, a byl argumentačně velmi dobře připravený. Zanechal dojem politika, který ví, jak se vypořádat s deficitem a zabránit úpadku středních vrstev.

"Od prvního dne v úřadě si sednu s vedením republikánů i demokratů, tak jak jsme to dělali každý týden v Massachusetts," zahrál Romney na strunu spolupráce a připomněl svá guvernérská léta.

Debata byla věnovaná domácím problémům, a začala nejpalčivějším tématem nezaměstnanosti. Prezident působil unaveně a nebyl tak jistý, jako jeho vyzyvatel. Podle prvních ohlasů obou táborů působil opět profesorsky a zaplétal se zbytečně do vysvětlování podrobností.

"Moje cesta není založena na snižování daní, ale zlepšování školství a přípravy na profesi," prohlásil Obama. Romney kontroval, že dosavadní cesta nikam nevede. Vmetl prezidentovi, že místo pracovních míst, se po nástupu do Bílého domu dva roky staral o zdravotní reformu.

Foto: Profimedia.cz

Romney se zdraví s prezidentem Obamou

Republikán formuloval pětibodový plán, který zahrnuje energetickou nezávislost, jež podle něj poskytne čtyři milióny pracovních míst, a opatření proti obchodním praktikám Číny a podporu malých firmám.

Připomněl, že za Obamy se zdvojnásobila cena benzínu a rodiny středních vrstev přišly růstem cen ročně o 4 300 dolarů, v zemi je fakticky 23 miliónů nezaměstnaných, a počet lidí závislých na potravinové pomoci vzrostl z 32 miliónů na 47 miliónů.

Napadl rovněž prezidenta za pozastavení ropovodu z Kanady a za omezení těžby uhlí.

Foto: Profimedia.cz

Debatu sledovalo odhadem až 60 miliónů Američanů.

"Víme, kde se deficit vzal"

"Jste prezidentem čtyři roky. Slíbil jste, že snížíte deficit o polovinu, a je stále bilión dolarů," útočil Romney s tím, že růst ekonomiky se zpomaluje. "Zruším všechny programy, které nejsou životně důležité, na které bych si musel půjčovat od Číny," zdůraznil republikán.

Prezident připomněl, že snížil daně už 98 procentům Američanů. "Víme, kde se deficit vzal," řekl k výsledku předchozích republikánských vlád. O tom, čí přístup funguje lépe, svědčí podle jeho slov to, že vláda demokratického předchůdce Billa Clintona a jeho přivedly zemi od deficitu k růstu, a vytvořily 23 miliónů pracovních míst.

"Jsem v podnikání 25 let, ale nikdy jsem neviděl vyvážet pracovní místa," dobíral si Romney Obamu na téma odlivu míst do zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Barack Obama s Mittem Romneym před začátkem středeční debaty

Romney: regulaci ano, ale prospěšnou

Hlavní rozdíl mezi kandidáty obnažila debata a roli státu v ekonomice. Podle Romneyho by se vláda do fungování trhu neměla vměšovat pokud možno vůbec, Obama prosazuje její aktivnější roli.

"Vláda má možnost vytvořit rámec, v němž Američané mohou uskutečnit své příležitosti," obhajoval Obama úlohu federální vlády, přičemž se odvolal na myšlenky prezidenta Abrahama Lincolna, a zmínil školství a další oblasti.

"Vláda nesmí nahrazovat vůli svobodného jednotlivce," oponoval Romney s tím, že vláda má Američanům zaručit život a svobodu. Například peníze na vzdělání by neměly jít do školského systému, ale se studentem, aby se rozhodl, zda chce jít do veřejné, či soukromé školy.

Prezident přišel s náskokem

Debata je největší příležitost oslovit tak široký okruh veřejnosti. V tak široce sledovaných debatách jde především o to, jaký celkový dojem kandidát vzbudí. Zda je svěží, jaká je „řeč“ jeho těla, jak obratně se vyjadřuje. Znalci tvrdí, že prvních 30 minut první debaty je nejdůležitějších.

Dojem je mnohdy důležitější, než to, co uchazeč říká, ačkoli dějiny debat znají i opak. Například v roce 1980 republikán Ronald Reagan deklasoval demokratického obhájce úřadu Jimmyho Cartera, který marně krotil vysokou inflaci, otázkou vyřčenou Američanům přímo do kamer: „Máte se lépe, než před čtyřmi lety?“ Tato věta se stala ikonou v kronice bojů o Bílý dům.

Obama jel do Colorada s náskokem 3,2 procenta v průměru všech celostátních průzkumů, a často výrazně vyšším náskokem před rivalem ve zhruba desítce rozhodujících států, v nichž není vítězství jisté, a které rozhodnou.

Příště se Obama s Romneym utkají 16. října v Hempsteadu ve státě New York a naposledy 22. října ve floridském Boca Ratonu.
Kandidáti na viceprezidenty – ten současný Joseph Biden a republikán Paul Ryan – absolvují jedinou televizní debatu 11. října v kentuckém Danvillu.

První předvolební debata v USA

  • tématy byly ekonomika, zdravotní péče a úloha vlády,
  • diskusi řídil veterán prezidentských debat Jim Lehner ze stanice PBS,
  • u obrazovek a na webu bylo podle odhadů 50 až 60 miliónů Američanů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám