Hlavní obsah

Smrtelně nebezpečný hantavirus mohl ohrozit čtvrt miliónu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Správa amerického Yosemitského národního parku rozšířila množství lidí, kteří mohli být vystaveni smrtelně nebezpečnému hantaviru na 230 000, uvedla BBC. Dosud se uvádělo jen 10 000 ohrožených, přičemž přes dva tisíce jich bylo z ciziny.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníci Yosemitského národního parku

Článek

Hantavirem přenášeným hlodavci, se nakazilo od 10. června do 24. srpna devět lidí, z nichž tři zemřeli. To přesně odpovídá zjištěním, že třetina případů je smrtelná.

Park původně poslal varovné e-maily 1700 návštěvníkům chatiček, kde se objevily lesní myši s hantavirem. Pět z prvních šesti případů nákazy souviselo s chatičkami v kempu Curry Village. Pak počet emailů vzrostl na 2300. [celá zpráva]

Důvodem rozšíření počtu ohrožených bylo zjištění, že jeden z nakažených pobýval v chatičkách ve více tábořištích v rezervaci.

Hantavirus se šíří v exkrementech a slinách hlodavců. Když vyschnou, smísí se s prachem a lidé ho mohou vdechnout.

Nákaza hantavirem byla v parku zjištěna už v letech 2000 a 2010, ale to byly ojedinělé případy, které neskončily smrtí. Až letos mu podlehli někteří návštěvníci populárního parku.

Lidé v USA trpí hantavirovým plicním syndromem. Zpočátku má nemocný podobné příznaky jako při nachlazení, ale pak se objevuje voda v plicích. Lék proti hantaviru neexistuje, léčí se jen projevy nemoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám