Hlavní obsah

Američané uctili oběti 11. září, Obama držel minutu ticha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/New York
Aktualizováno

Prezident USA Barack Obama v úterý u Pentagonu uctil památku 2996 obětí, které zahynuly po teroristických útocích 11. září 2001. Jedno ze čtyř unesených letadel narazilo před 11 lety právě do budovy ministerstva obrany. Zahynulo tam 125 osob. Obama s manželkou Michelle držel minutu ticha i v zahradě Bílého domu.

Foto: ČTK/AP

Lidé čtou jména obětí na stěnách One World Trade Center New Yorku.

Článek

Obama se pak z Bílého domu přesunul do Pentagonu, kde se zúčastnil pokládání věnce na památku 184 lidí, kteří před 11 lety zemřeli po nárazu letadla pilotovaného teroristy do budovy amerického ministerstva obrany. Šéf Bílého domu zdůraznil, že útok Spojené státy naopak posílil. "Naše země je bezpečnější a lidé houževnatější," řekl americký prezident, který dnešek vyhlásil "vlasteneckým dnem". "Nikdy nebudete sami. Na vaše milované nikdy nezapomeneme," vzkázal také pozůstalým obětí.

"Amerika je v tento hluboce temný den jednotná před Bohem při hledání míru a svobody doma i ve světě," uvedl na svém účtu na síti Twitter republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney. Politik se improvizovaně pozdravil na chicagském letišti s hasiči, kteří vzpomínali na své kolegy zahynuvší před 11 lety při zásahu v New Yorku.

V New Yorku na takzvaném Ground Zero pozůstalí tradičně čtou jména lidí, kteří zemřeli v troskách dvojčat, včetně jmen dvou českých obětí útoků - Lukáš Rambouska a Aleny Sešínové. Oba zahynuli v troskách severní věže Světového obchodního centra. Tragédii si dnes v New Yorku minutou ticha například připomenuli i zaměstnanci newyorské burzy. Na rozdíl od minulých let je letos newyorský obřad intimnější, když na něm nevystupují politici, ale jenom pozůstalí.

Foto: Profimedia.cz

Hasiči zasahují u trosek zříceného Světového obchodního centra.

Agentury připomínají, že letos zastiňují výročí spory o financování muzea v podzemí newyorského památníku na místě bývalých věží Světového obchodního centra (WTO) a rostoucí počet úmrtí záchranářů na následky inhalovaných škodlivin.

Foto: Larry Downing, Reuters

Americký prezident Barack Obama s ministrem obrany Leonem Panettou při vzpomínkovém aktu na oběti 11. září, které zahynuly v Pentagonu

Minulý týden přibylo do seznamu 55 záchranářů, kteří zemřeli na následky škodlivin, dalších devět jmen. Odhady však hovoří už o tisícovce mrtvých záchranářů. V USA je léčeno 20 tisíc dělníků z Ground Zero.

Vstupné nepokryje náklady na provoz muzea

Stavba muzea se dokonce načas zastavila. Nadace 11. září, která památník provozuje, viní majitele pozemků, Newyorský přístavní úřad, že jí dluží 140 miliónů (2,7 mld. Kč). Ten naopak požaduje od nadace víc než dvakrát tolik - 300 miliónů.

Foto: Mike Segar, Reuters

Žena u památlníku obětí

Provozní náklady celého památníku mají přijít ročně na 60 miliónů dolarů (1,2 mld. Kč), přičemž vstupné je pokryje jen ze dvou pětin. Jen dvě obří čtvercové fontány na místě bývalých mrakodrapů stojí ročně až pět miliónů (96 mil. Kč).

„Dokážeme vyslat člověka na Měsíc a neumíme za deset let znovu postavit pár budov?“ řekl Jim Riches, bývalý hasič-záchranář, který hledal devět měsíců v sutinách tělo svého syna. Před sedmi lety ho hospitalizovali a na 16 hodin upadl do kómatu.

Foto: Profimedia.cz

Útok na věže WTC v New Yorku 11. září 2001

Reklama

Výběr článků

Načítám