Hlavní obsah

V USA popravili retardovaného muže

– Washington

V Texasu byl v úterý večer popraven 54letý Marvin Wilson. Nejvyšší soud omítl popravu zastavit, přestože muž byl diagnostikován jako duševně zaostalý a před deseti lety popravy takových osob zakázal. Wilson byl těsně na hranici duševní zaostalosti.

Článek

Právníci Wilsona, který byl odsouzen k smrti za vraždu jedenadvacetiletého policejního informátora Jerryho Roberta Williamse v roce 1992, při žádosti k nejvyššímu soudu poukazovali na neústavnost jeho popravy. Odvolávali se přitom na precedens z roku 2002, kdy nejvyšší soud zakázal popravy duševně zaostalých osob s tím, že jde o "krutý a mimořádný trest", který americká ústava zakazuje. Zároveň ale státům ponechal určitou volnost při rozhodování, na koho se ochrana vztahuje.

Wilsonovi bylo v roce 2004 naměřeno IQ 61, tedy pod hranicí 70 bodů, která se v USA  používá pro stanovení duševní zaostalosti. Zástupci státu Texas ale tvrdili, že měření tehdy prováděl nezkušený stážista. Při několika dalších testech inteligence měl Wilson inteligenční kvocient těsně nad hranicíc 70.

Nejvyšší soud v úterý argumentaci Texasu přijal. Jen několik hodin poté byl Wilson popraven injekcí s jedem. Stal se tak letos již sedmým popraveným v tomto americkém státě. V celých USA v tomto roce popravili už 24 odsouzených k hrdelnímu trestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám