Hlavní obsah

Nemocnice v USA operovaly srdce pacientům, kteří to vůbec nepotřebovali

Nemocnice v USA, především na Floridě, chtěly uspokojit svého investora, který požadoval vysoké zisky, a prováděly pacientům operace srdce, jež však nebyly nezbytné. Informoval o tom v pondělí list New York Times (NYT).

Foto: Profimedia.cz

Lékaři v nemocnici Lawnwood na Floridě

Článek

Společnost Hospital Corporation of America (HCA), které nemocnice patřily,  provozuje 160 nemocnic a dalších 100 chirurgických center především na Floridě, kam se často na důchod stěhují američtí majetní penzisté.

Lékaři nebyli v mnoha případech nijak schopni zdůvodnit, proč operace prováděli. Lidé mnohdy popsali jen obecně svůj problém, často bolest na hrudi, a nebylo ani jasné, zda mají právě problémy se srdcem.

Na případy upozornil bývalý ošetřovatel, kterému vadilo, že lékaři riskují životy pacientů. "Trápilo mě to, jsem zdravotník a starám se o zdraví svých pacientů," řekl v telefonickém rozhovoru s NYT.

Po dvou měsících vyšetřování se ukázalo, že ošetřovatel měl pravdu.

Kolik operací mohlo být, vyšetřovatelé neuvádějí. Jen v Lawnwoodu, kde se pacientům dělalo vyšetření srdečním katetrem, ale v roce 2010 provedli 1200 těchto testů lidem, kteří neměli žádné příznaky, že by měli nemocné srdce.

Žena dostala výztuhu do tepny

Do Bayonet Point například přišel čtyřiačtyřicetiletý muž a stěžoval si na bolest na hrudi, okamžitě mu nabodli cévy a způsobili mu srdeční arytmii. Odborníci později konstatovali, že tento zákrok nebyl potřeba.

Podobně žena, která přišla na pohotovost do jiné nemocnice a strávila tam několik dní, protože jí předtím v Bayonet Point zavedli do tepen tzv. stent, trubičku, která má slabou tepnu vyztužit. Žena taktéž neměla žádné příznaky nemocného srdce.

Společnost HCA nemocnice převzala v roce 2006 a potýkala se s finančními problémy. Aby mohla vyplatit dividendy, vzala si dokonce půjčku. Poté chtěla stále vykazovat vysoké zisky.

Společnost se ale brání tím, že rozhodnutí o zákrocích měli na starosti konkrétní lékaři.

V Číně léčí neexistující nemoci

Případ, na který list New York Times narazil, není ve světě ojedinělý. V Číně reportér odhalil praktiky nemocnic, které šly mnohem dál. Diagnostikovaly lidem nemoci, z nichž se pak nákladně léčili, aniž by je ve skutečnosti měli. Uvedl to list China Times.

Podvod odhalil tak, že na testy poslal svůj vzorek "moči", ve skutečnosti ale šlo o zelený čaj. V jedné nemocnici se dozvěděl, že má cystu, jejíž odstranění ho přijde na 3000 jüanů, což je asi 9500 korun. V další nemocnici mu v téže "moči" našli bakterie, od nichž mu pomůže jen léčba v ceně v přepočtu 12 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám