Hlavní obsah

Americký Kongres schválil nové sankce proti Íránu

Washington

Americký Kongres ve středu schválil nový balíček sankcí proti Íránu. Informovaly o tom agentury. Jejich cílem je potrestat banky, pojišťovny a přepravní společnosti, které pomáhají prodávat íránskou ropu.

Foto: Profimedia.cz

Kongres USA

Článek

Zákon velkou většinou schválili jak demokratičtí, tak republikánští zákonodárci. Z Kongresu poputuje do Bílého domu k podpisu prezidentovi Baracku Obamovi. Nový balíček staví na dosavadních sankcích namířených proti finančním institucím, které obchodují s íránskou centrální bankou, a rozšiřuje je tak, aby se omezily příjmy Teheránu z ropy.

"Ekonomické sankce neznamenají konec. Jsou prostředkem, jak se tomu konci přiblížit," řekl demokratický senátor Tim Johnson, šéf senátního bankovního výboru. "A konec přijde tehdy, až Írán pocítí takový nátlak, že jeho vedení bude zcela souhlasit s tím, že skončí s nedovolenými jadernými aktivitami," dodal Johnson.

Západ Írán podezřívá, že se tajně snaží vyvinout jadernou zbraň. To Teherán ale popírá a tvrdí, že mu jaderný program slouží výhradně k mírovým účelům.

Tresty potkaly už iráckou a čínskou banku

Podle nové legislativy se sankcemi musí počítat každý, kdo těží uran společně s Íránem, kdo mu prodává nebo pronajímá ropné tankery nebo poskytuje pojištění íránské státní lodní dopravní společnosti. Tresty také čekají například ty společnosti, které by pro íránský ropný a plynárenský sektor dodávaly zboží, služby, infrastrukturu nebo technologie.

Prezident Obama v úterý vyhlásil nové sankce proti íránskému energetickému sektoru a na čínskou a iráckou banku, které podle Spojených států pomáhají Teheránu obcházet existující sankce. Peking v reakci na to vzkázal Washingtonu, že to poškodí spolupráci mezi oběma zeměmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám