Hlavní obsah

Nejvíce kokainu na světě už nepochází z Kolumbie, ale opět z Peru

Washington

Kolumbie ztratila nelichotivý primát největšího výrobce čistého kokainu na světě, když se jím znovu stalo Peru. Ve své výroční zprávě to uvedl protidrogový úřad americké vlády, informovaly agentura AP a televize NBC.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci se zabaveným kokainem na severozápadě Kolumbie

Článek

„Odhadovaná výroba čistého kokainu v Kolumbii za rok 2011 poklesla na 195 tun, v roce 2001 činila 700 tun,“ prohlásil šéf protidrogového úřadu Gil Kerlikowske.

Výroba drogy v Kolumbii tak poklesla za rok o čtvrtinu, od roku 2001 pak o 72 procent. Kolumbie se tak vůbec poprvé rázem dostala až na třetí místo za Peru a Bolívii. Peru drželo prvenství již v průběhu 80. i 90. let. Američané odhadují, že v Peru bylo loni vyrobeno 325 tun čistého kokainu, v Bolívii 265 tun.

Kerlikowske upozornil, že s poklesem výroby v Kolumbii ubylo ve Spojených státech úmrtí na předávkování drogou i čistoty kokainu prodávaného v USA. „Rád bych doplnil kontext k těmto výsledkům. Nedostavily se přes noc, ale až po téměř desetiletí vytrvalého snažení a strategického tlaku více než jedné vlády jak v USA, tak v Kolumbii. Ty výsledky jsou historické s obrovskými dopady nejen pro Spojené státy a západní polokouli, ale pro celý svět,“ poznamenal Kerlikowske.

Připomněl, že úspěch přišel po spuštění programu Plán Kolumbie za 7,5 miliardy dolarů, který podporovaly USA.

Uvedl, že drogové kartely v Jižní Americe ale pořád zůstávají mocné. Zmínil zejména obchodníky s drogami v Mexiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám