Hlavní obsah

Po masakru v Afghánistánu vzrostl v USA odpor k válce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Deset let trvající válka v Afghánistánu je mezi Američany stále méně populární. V posledním průzkumu listu New York Times a televize CBS provedeném po skandálech s pálením koránů a s masakrem civilistů v Kandaháru, který spáchal Robert Bales, uvedlo 69 procent Američanů, že by USA neměly válčit v Afghánistánu. Před čtyřmi měsíci si to myslelo jen 53 procent respondentů.

Foto: Reuters

Protest Afghánců v Baghlánu

Článek

Rozčarování z války je vidět i na tom, že 68 procent je přesvědčeno, že se ve válce USA nedaří. V listopadu to uvedlo jen 42 procent oslovených.

Podpora války poklesla i v jiných anketách. V průzkumu listu Washington Post a televize ABC řeklo 60 procent oslovených, že válka neměla cenu a 57 procent oslovených v průzkumu agentury Pew uvedlo, že by se měli vojáci vrátit domů co nejdříve.

V pohledu na válku není velký rozdíl mezi demokraty a republikány. Jako špatně se vyvíjející hodnotilo válku 60 procent voličů republikánů a 68 procent demokratů. V listopadu to bylo 40 procent, respektive 38.

Rozdíl je jen v názoru na rychlé stažení. To požadují demokraté, ale ne už tak republikáni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám