Hlavní obsah

Osvobozená Amanda Knoxová se vrátila do USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Seattle

Američanka Amanda Knoxová, kterou odvolací soud v Itálii po čtyřech letech strávených ve vězení zbavil v pondělí obvinění z vraždy spolubydlící, se v noci na středu vrátila do rodného Seattlu. Po přistání poděkovala všem, kteří ji podporovali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Osvobozená Amanda Knoxová se vrátila do SeattluVideo: Reuters

 
Článek

"Právě teď jsem strašně dojatá," řekla na krátké tiskové konferenci na letišti, kde jí po boku stáli rodiče a její advokát. "Dívala jsem se z letadla dolů a zdálo se mi, že to všechno ani není pravda. Děkuji každému, kdo mi věřil, kdo mne bránil a kdo podporoval mou rodinu," řekla zalykajíc se slzami a dodala, že nyní chce strávit čas s příbuznými.

Ještě zažertovala, že raději bude mluvit anglicky než italsky.

Otec Knoxové oznámil, že se Amanda zřejmě vrátí na univerzitu ve Washingtonu, aby dokončila studia. Vyjádřil ale obavy, co udělaly čtyři roky vězení s jeho dcerou. "Je to velmi silné děvče, ale byly to pro ni velmi těžké časy," řekl.

Její matka Edda Mellasová vyjádřila vděk všem, kdo ji podporovali. Poděkovala „za dopisy, telefonáty a úžasnou podporu od všech lidí na světě, a zejména tady v Seattlu“.

"To nám pomohlo vydržet a ujistilo nás to, že Amanda má podporu, kterou potřebuje,“ řekla ještě její matka

Advokát rodiny Theodore Simon už předtím popsal, že rodina žila čtyři roky v hrůze v trvalé noční můře.

Pachatel zůstává neodhalený

Knoxová byla předloni odsouzena na 26 let za vraždu britské studentky Meredith Kercherové. Ta byla nalezena 2. listopadu 2007 polonahá v krvi s podříznutým hrdlem a čtyřmi desítkami bodných ran v bytě, který sdílela s Knoxovou. Před smrtí byla také znásilněna. Obě studovaly na univerzitě v Perugii, kde je hodně zahraničních studentů. Odsouzen na 25 let byl i tehdejší italský přítel Knoxové Raffaelo Sollecito. V pondělí je oba ale odvolací soud zprostil obvinění. [celá zpráva]

Podle obhajoby je za vraždu ve skutečnosti odpovědný Rudy Guede z Pobřeží slonoviny, zadržený krátce po vraždě v Německu. Již dříve byl ve zvláštním procesu odsouzen k 16 letům vězení.

Podle obhajoby je za vraždu ve skutečnosti odpovědný Rudy Guede z Pobřeží slonoviny, zadržený krátce po vraždě v Německu. Již dříve byl ve zvláštním procesu odsouzen k 16 letům vězení.

Zatímco osvobození Knoxové a jejího přítele vyvolalo radost jejich příbuzných a stoupenců, rodina Meredith Kercherové zůstala bez odpovědi na to, kdo způsobil smrt jejich dcery.

Italská prokuratura se chce v případu zavražděné Kercherové dovolat k nejvyššímu soudu, aby bylo "spravedlnosti učiněno zadost". [celá zpráva]

Pokud dovolání, které musí být podáno do února příštího roku, bude přijato, mohl by nový proces začít v roce 2013, pravděpodobně ve Florencii. Konal by se ale v nepřítomnosti Knoxové, protože Spojené státy obvykle svoje občany nevydávají ke stíhání v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám