Hlavní obsah

Americké akcie prudce propadly, Obama hrozí republikánům vetem plánu úspor

– Washington

Americké akciové trhy se po středečním otevření prudce propadly, Dow Jones ztratil na chvíli až 1,5 procenta. Propad, který se po několika hodinách zastavil a trh zase ožil, se přenesl i na burzy v Evropě. Důvodem je snižující se šance, že republikáni a demokraté se dohodnou na zvýšení stropu zadlužení. Bílý dům varoval, že by prezident Barack Obama mohl vetovat republikánský plán úspor.

Článek

O plánu republikánů se mělo hlasovat ve Sněmovně reprezentantů ve středu, ale hlasování bylo odloženo, protože v Republikánské straně rostou výhrady vůči němu. Konzervativní republikáni nesouhlasí se zvýšením stropu, pokud nepřijdou razantní škrty. Obama zase nesouhlasí s tím, aby se strop zvyšoval nadvakrát. [celá zpráva]

Bílý dům v úterý uvedl, že „prezidentovi poradci by doporučili plán vetovat“.

Předseda Sněmovny reprezentantů a šéf republikánské většiny v komoře John Boehner přitom už byl nucen plán přepracovat, když nadstranická Kongresová rozpočtová kancelář uvedla, že by jeho plán ušetřil méně, než původně uvedených 1,2 biliónu dolarů - v plánu někde chybělo 350 miliard.

O plánu se bude jednat ve čtvrtek, což zvyšuje nervozitu na trzích. Přijat musí být do 2. srpna, jinak USA hrozí, že se ocitnou bez peněz.

Hrozí ztráta ratingu

Spojené státy by také mohly přijít o svůj rating, který hodnotí schopnost země splácet půjčky. Snížení ratingu by zemi mohlo přijít na miliardy dolarů ročně. Washingtonu by se prodražily splátky úvěrů a další miliardy navíc by zřejmě zaplatili američtí spotřebitelé na hypotékách a jiných půjčkách, protože by vzrostly úrokové sazby

"Pokles ratingu by znamenal slabší dolar, o něco vyšší úrokové sazby a další ránu již tak křehké důvěře v ekonomiku," podotkl hlavní ekonom investiční firmy Pimco Mohamed El-Erian. "Projevilo by se to ve slabším růstu ekonomiky a dalších překážkách při tvorbě pracovních míst, která je v této fázi naprosto klíčová," dodal.

Některé penzijní fondy tento týden varovaly, že americká ekonomika by mohla na roky ustrnout na místě. Společnost Macroeconomic Advisors pak uvedla, že ve druhém pololetí by ekonomika kvůli současným problémům mohla zpomalit na 2,6 procenta z očekávaných 3,2 procenta a míra nezaměstnanosti by na konci roku mohla činit 9,6 procenta místo očekávaných 9,2 procenta.

V nejhorším případě by americká vláda mohla na úrocích platit kolem 100 miliard dolarů ročně navíc, varoval analytik Terry Belton ze společnosti JP Morgan Chase. "Je to obrovské číslo, které by pro Spojené státy znamenalo trvalý růst nákladů na půjčování,“ řekl.

Boeing pomohl 

Růstu amerických akcií pomohla zpráva Boeingu, že ve druhém čtvrtletí vzrostl jeho zisk o 20 procent. Joho akcie posílily o 2,5 procenta. Letos má zisk 941 milión, zatímco loni v témže kvartále 787 miliónů. Boeing dodal 118 letadel, o čtyři více než ve druhém čtvrtletí 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám