Hlavní obsah

Aljašku zasáhlo silné zemětřesení, úřady se obávaly tsunami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anchorage
Aktualizováno

Aleutské ostrovy zasáhlo ve čtvrtek večer mohutné zemětřesení o síle 7,2 stupně Richterovy stupnice. Původně se uvádělo 7,4. Kvůli němu bylo vydáno varování před vlnou tsunami, která mohla zasáhnout pobřeží Aljašky v délce 250 kilometrů. Varování bylo posléze odvoláno.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Záznam seismografu se zemětřesením

Článek

„Sdělili jsme lidem v zasažených oblastech, aby se přemístili na vyšší místa,“ uvedl pro CNN Paul Huang z Aljašského centra varování před tsunami. Varování se týkalo pobřežních měst a osad mezi Unimakem, ležícím 125 kilometrů severně o Dutch Harboru, až po Amchitku, nalézající se 200 kilometrů západně od Adaku.

Centrum nakonec vyhodnotilo, že úder zničující vlny tsunami nehrozí, a varování odvolalo.

Centrum otřesů se nacházelo v hloubce 40 kilometrů ve vzdálenosti zhruba 170 kilometrů od městečka Atka. Od nejvíc obydleného aljašského města Anchorage bylo vzdálené téměř 1700 kilometrů.

Aleutské ostrovy leží západně od Aljašky a jsou domovem necelých 10 000 obyvatel. Jejich součástí je na 300 ostrovů táhnoucích se v délce 1900 kilometrů na rozhraní mezi Beringovým mořem a Tichým oceánem.

Ve druhé světové válce se na nich vylodili Japonci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám