Hlavní obsah

Američané po 17 letech dokončili rekonstrukci Pentagonu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

V Arlingtonu ve státě Virginie byla dokončena přestavba největší kancelářské stavby na světě. Zatímco komplex na pětiúhelníkovém půdorysu, Pentagon, v němž sídlí americké ministerstvo obrany, postavili během druhé světové války za 17 měsíců, nyní ho opravovali 17 let.

Článek

Už s čerstvě dokončenou přestavbou za čtyři a půl miliardy dolarů (asi 76 miliard korun) je patrné, že části, které se začaly opravovat před lety, stačil poznamenat zub času a některá zařízení bylo v průběhu nutné modernizovat, napsal deník The Washington Post.

„Budovu jsme rozebrali a zase postavili, zatímco v ní sedělo 20 000 lidí,“ vysvětlil vleklou rekonstrukci Lee Evey, který pracím dozoroval v posledních pěti letech. Stavba byla odkryta na kostru a přestavována, zatímco v něm 24 hodin 365 dní v roce dál probíhal běžný pracovní provoz. Rekonstrukci poznamenal také teroristický útok z 11. září 2001, při němž jedno z unesených letadel do budovy narazilo a částečně ji poničilo.

Pentagon byl postaven v éře psacích strojů a nyní musel být přebudován, aby v něm mohly být plně využívány veškeré moderní technologie a komunikační prostředky. Dělníci mimo jiné položili přes 280 kilometrů nových kabelů.

„Je to jako rozebrání černobílé televize a její opětovné složení v barevném provedení, aniž by zmizely vaše oblíbené programy,“ poznamenal Evey.

Na přestavbě v průběhu let pracovalo 15 000 lidí.

Pentagon
Přes 116 tisíc metrů čtverečních pojme na 26 000 zaměstnanců.
Stavba má 7 pater, 2 v podzemí a 5 nadzemních.
Jednotlivé části komplexu spojují chodby dohromady dlouhé téměř 30 kilometrů.
Dostat se z libovolného místa na jakékoliv jiné trvá nanejvýš 7 minut.
Vprostřed komplexu je pětiúhelníkové náměstí o 20 000 metrech čtverečních.
Vně stavby je 16 parkovišt pro téměř 9000 aut.
V komplexu je přes 4000 hodin, 691 fontán, 284 odpočíváren, jídelna, dvě kavárny a sedm snack barů.
V Pentagonu se denně uskuteční přes 200 000 telefonátů. Místní poštou projde denně na 1 200 000 zásilek.

Reklama

Výběr článků

Načítám