Hlavní obsah

Tornáda v USA opět zabíjela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Tornáda ve Spojených státech ve středu opět zabíjela a způsobila velké materiální škody. Na západě státu Massachusetts zahynuli nejméně čtyři lidé. Nejvíce živlem zasažena byla oblast kolem města Springfield, asi 150 kilometrů západně od Bostonu. Oznámily to v noci na čtvrtek tiskové agentury s odvoláním na informace massachusettských orgánů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tornádo v MassachusettsVideo: Reuters

 
Článek

"Tornáda měla na massachusettsské poměry bezprecedentní sílu," řekl agentuře AFP mluvčí státní agentury pro nouzové situace Scott MacLeod. Podle něj bylo několika tornády a bouřemi zasaženo na 20 obcí.

Guvernér státu Deval Patrick vyhlásil stav nouze a nařídil mobilizaci 1000 mužů národní gardy, aby posílili kapacitu záchranářů.

Nejhorší sezóna za půl století

Letošní sezona tornád v USA je nejtragičtější nejméně od roku 1950. Největší ničivé tornádo zasáhlo před desítkou dní město Joplin ve státě Missouri, kde zabilo nejméně 142 lidí a na 900 jich zranilo.

Smršť, v níž vítr dosahoval rychlosti 320 kilometrů v hodině, nechala za sebou v padesátitisícovém městě devět kilometrů dlouhý pás trosek o šíři 600 metrů. Desítky lidí se dosud pohřešují.

Přes americký středozápad se od joplinského víkendu přehnaly tři další vlny tornád. Větrné smršti v úterý zabily v Oklahomě, Kansasu a Arkansasu 16 lidí.

Už v dubnu se přes jih Spojených států přehnalo během 24 hodin přes 300 tornád, která za sebou zanechala nejméně 350 obětí. Škody se odhadují na několik miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám