Hlavní obsah

V USA zadrželi ženu prodávající měsíční kámen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles
Aktualizováno

Americké úřady v jižní Kalifornii zadržely ženu, která chtěla prodat vzácný blíže neurčený měsíční kámen za 1,7 milionu dolarů (přes 27 milionů korun). Oznámila to v pátek agentura AP.

Článek

V USA je nezákonné prodávat kameny z Měsíce, protože jsou považovány za národní poklad. Na černém trhu prý mají hodnotu milionů dolarů. Americký prezident Richard Nixon svého času věnoval vzorky kamenů, které z Měsíce na Zemi přivezli američtí astronauti z misí Appolo v letech 1969 až 1972, každému americkému státu a 136 vládám zemí celého světa.

Podle úřadu šerifa v okrese Riverside byla žena zadržena v jedné restauraci v Lake Elsinore jihovýchodně od Los Angeles, kde měla schůzku s potenciálním kupcem. Když se s ním dohodla na ceně a kámen mu ukázala, zasáhla policie. Muž totiž byl expertem amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a za dychtivého zájemce se jen vydával. NASA prý případ krádeže měsíčního kamene vyšetřuje už několik měsíců.

Žena nebyla zatčena, ani zatím z ničeho obviněna. Není totiž jasné, zda opravdu jde o měsíční horninu, ani jak se k ní žena dostala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám