Hlavní obsah

Bývalý haitský diktátor byl obviněn z korupce a dalších zločinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince
Aktualizováno

Bývalého haitského diktátora Jean-Claudea Duvaliera v úterý prokuratura formálně obvinila z korupce, krádeže, zpronevěry veřejných fondů a z dalších zločinů, jichž se údajně dopustil v dobách své vlády v letech 1971 až 1986. Oznámila to agentura Reuters. Duvalier se o víkendu nečekaně vrátil do vlasti po 25 letech v exilu.

Článek

"Jeho osud je nyní v rukou vyšetřujícího soudce," řekl hlavní žalobce Aristidas Auguste. Obvinění musí být nyní podle Reuters vyšetřena soudcem, který následně rozhodne, zda se v právní kauze bude pokračovat.

Nejprve přišli do hotelu, kde se Duvalier ubytoval, vrchní žalobce a soudce, pak ho dovedla police k soudu, kde byl dál vyslýchán. Zatím není jasné, zda byl zatčen.

Vysoký vládní úředník agentuře Reuters jen řekl: „Bude vyslechnut a bude k dispozici soudnímu systému."

Naplnila se tedy slova prezidenta Reného Prévala. Když se Duvalier v roce 2007 omluvil v rozhlasovém interview, uvedl haitský prezident, že se může do vlasti vrátit, ale bude vyšetřován a stíhán pro zpronevěru. Duvalier ale vždy popíral, že by zpronevěřil prostředky státu.

Stále více hlasů volalo po tom, aby byl Duvalier stíhán i kvůli podezření kvůli mučení a vraždám, jichž se dopustila milice Tonton macoutes. Tu založil jeho otec a proslula mimořádnou krutostí. Sám ji nerozpustil. Za jeho vlády od roku 1971 až 1986 uteklo ze země sto tisíc lidí.

Proč se Duvalier vrátil, není jasné. Uvedl, že chce pomoci zemi zničené zemětřesením a sužovanou epidemií cholery. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám