Hlavní obsah

Na Haiti se po 25 letech v exilu vrátil diktátor, nikdo neví proč

Port-au-Prince
Aktualizováno

Bývalý haitský diktátor Jean-Claude Duvalier, známý jako "Bébé Doc", se v noci na pondělí vrátil po 25 letech v exilu ve Francii na Haiti. Přiletěl, i když mu tam může hrozit trestní stíhání za smrt tisíců lidí a zpronevěru miliónů dolarů z veřejných fondů. Premiér Jean-Max Bellerive ale uvedl, že je to Haiťan, takže se může vrátit.

Foto: St-Felix Evens, Reuters

Duvalier mladší po návratu na Haiti

Článek

Důvod návratu Duvaliera mladšího není jasný, i když uvedl, že „chce pomoci lidem na Haiti“, které před rokem postihlo mohutné zemětřesení s 220 000 oběťmi a nyní čelí epidemii cholery.

"Je to Haiťan a jako takový se může svobodně vrátit domů," konstatoval premiér. Na dotaz agentury AP, zda může Duvalierova přítomnost destabilizovat zemi, odpověděl: "Zatím k této domněnce není důvod."

Jeho slova jsou překvapením. Když se v roce 2007 Duvalier omluvil v rozhlasovém rozhovoru a požádal Haiťany, aby mu odpustili jeho „chyby“, řekl haitský prezident René Préval novinářům, že se Duvalier může vrátit na Haiti, bude tam ale čelit trestnímu stíhání.

Podle své ženy Veronique Royové, s níž přiletěl, ale má diplomatický pas.

Zmatek na Haiti

Duvalier se vrátil v době, kdy zemí zmítá i politický chaos, druhé kolo prezidentských voleb plánované na neděli bylo odloženo na půlku února. Nikdo proti návratu neprotestoval, naopak ho na letišti vítalo asi 250 příznivců, v zemi stále působí duvallierovsá strana. "Je šťastný, že je zpátky v této zemi, zpátky doma," řekla podle agentury AP kandidátka do Senátu za Duvalieristickou stranu Mona Beruaveauová, která s bývalým diktátorem mluvila v imigrační kanceláři

Haitský premiér Jean-Max Bellerive řekl, že pokud je Duvalier zapojen do nějakých politických aktivit, jemu o tom není nic známo.

Návrat exulantů?

Mezi experty se spekuluje, že by se nyní mohli na Haiti vrátit i další haitští vůdci žijící v exilu.

"Když je Jean-Claude zpátky v zemi, domnívám se, že Aristide se bude snažit vrátit co možná nejrychleji," řekl AP haitský profesor historie Robert Fatton a vyjádřil také podiv nad tím, jakou roli sehrála v Duvalierově návratu francouzská vláda, která podle něj musela vědět o tom, že bývalý diktátor nastupuje do letadla Air France k letu na Haiti.

Krutý playboy

Devětapadesátiletý "Bébé Doc" Duvalier byl svržen při lidovém povstání v roce 1986 a žil pak v exilu ve Francii. O patnáct let dříve se stal doživotním prezidentem, když zemřel jeho otec, proslulý svou krutostí. Bébé byl spíš playboy, ale nerozpustil brutální milici Tonton Macoutes.

Během jeho vlády uteklo ze země sto tisíc obyvatel. Čelí také obvinění ze zpronevěry miliónů dolarů z veřejných rozpočtů, což popírá.

Od útlého dětství byl "Bébé Doc" očitým svědkem intrik, krutostí, zatýkání, poprav, bombardování paláce a 11 pokusů o státní převrat. Podle svých blízkých byl hluboce poznamenán násilím. Ve věku 11 let on sám vyvázl z atentátu, při němž byli zabiti tři z jeho osobních strážců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám