Hlavní obsah

Při havárii letadla zahynul bývalý americký senátor, exšéf NASA přežil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anchorage
Aktualizováno

Bývalý šéf americké kosmické agentury NASA Sean O´Keefe a bývalý americký senátor Ted Stevens byli na palubě malého soukromého letadla, které se v pondělí večer zřítilo na Aljašce. Na palubě letadla bylo devět lidí, pět osob zemřelo, uvedla Fox News. Mezi oběťmi je i 87letý Stevens, sdělil rodinný přítel CBS. Bývalý šéf NASA přežil.

Foto: Kevin lamarque, Reuters

Ted Stevens na archivním záběru z roku 2008

Článek

„Kolem osmé hodiny večer aljašského času DeHavilland DHC-3T s imatrikulační značkou N455A havaroval 16 kilometrů severozápadně od Alknagiku,“ oznámil americký Národní úřad pro bezpečnost dopravy. „Podle zpráv zahynulo pět lidí z devíti na palubě.“ Dva ze čtyř přeživších jsou vážně zranění.

Letoun se zřítil v pondělí večer asi 30 kilometrů severně od města Dillingham. Na místo havárie byl vyslán tým záchranářů, ale jejich postup na místo neštěstí komplikuje špatné počasí. Podle agentury AP pád letounu oznámila skupina lidí, kteří na místě obětem katastrofy poskytují pomoc. Jak se do oblasti dostali, není známo.

Foto: Reuters

Bývalý šéf NASA Sean O´Keefe

Čtyřiapadesátiletý O'Keefe řídil NASA v letech 2001 až 2005 a nyní pracuje jako ředitel americké pobočky evropského zbrojařského koncernu EADS, který má zájem prodat americkému letectvu tankovací letadla KC-45.

Sedmaosmdesátiletý Stevens byl poprvé za republikánskou stranu zvolen senátorem za Aljašku v roce 1968 a v Kongresu působil jako poslanec až do loňského ledna. Ztratil křeslo kvůli podezření na kroupci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám