Hlavní obsah

Policista v New Yorku brutálně zbil veterána z Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Po dvou letech pronikl na veřejnost videozáznam nevybíravého zákroku newyorského policisty proti armádnímu vysloužilci z Iráku. Policista mu po hádce v domě jeho matky zasadil obuškem přes dvě desítky ran.

Článek

Video zveřejnil strýc napadeného, aby poukázal na policejní brutalitu. Policista David London se s veteránem z Iráku Walterem Harvinem dostal do slovní potyčky, když se Harvin v červenci 2008 snažil dostat do domu, kde bydlí jeho matka, přičemž neměl klíče. Policista u vchodu řešil problém s dveřmi, když se Harvin přiblížil.

Muži se dostali do slovní pře, která pokračovala na chodbě domu. London se snažil uspíšit odchod svědků a vchodové dveře zavřít. Než Harvin nastoupil do výtahu, přišel na místo ještě další policista. Pak Harvin z kabiny znovu vystoupil a policista proti němu vyrazil s obuškem za přihlížení kolegy. Bití pokračovalo, i když Harvin ležel na zemi a snažil se chránit si hlavu. Další rány následovaly i poté, co dostal pouta.

V New Yorku nyní běží soud s Londonem. Obžaloba tvrdí, že navíc o incidentu lhal nadřízeným, když do protokolu uvedl, že na něj Harvin zaútočil. Policistův obhájce argumentuje, že bezpečnostní kamery, z nichž video pochází, nezachytily verbální útok na strážníka. Podle svědků trpí veterán Harvin posttraumatickým syndromem.

Reklama

Výběr článků

Načítám