Hlavní obsah

BP odhadovala, že ropná havárie by mohla být větší, ale mlčela

– Washington
Novinky, rei

Koncern British Petroleum (BP), jenž provozoval ropnou plošinu, která se potopila v Mexickém zálivu, navzdory proklamování nižších škod odhadoval, že by z poškozeného vrtu mohlo do moře unikat až 100 000 barelů, tedy téměř 16 miliónů litrů denně. Nyní zveřejněná interní zpráva vyvolala v USA vůči firmě novou nevoli.

Foto: Lee Celano, Reuters

U místa, kde se potopila plošina Deepwater Horizon, uniká kouř ze spalované ropy.

Článek

Zprávu zveřejnil americký kongresman Ed Markey. Firma odhadovala, že při nejhorším scénáři do moře uniká až dvakrát více ropy, než jsou současné odhady americké vlády.

Podle kritiků je to další doklad liknavého postupu při záchraně - firma věděla, že nehoda by mohla být velkého rozsahu, a přesto trvalo téměř dva měsíce, než se jí podařilo začít část unikající ropy zachycovat. Američtí zákonodárci navíc BP obviňují, že od počátku tajila informace o rozsahu škod.

„Nejdříve mluvili o pouhém tisíci barelů, potom řekli, že je to pět tisíc barelů, a teď jsme na sto tisících,“ poznamenal v televizi NBC Markey.

Není ovšem jasné, kdy přesně byla zveřejněná interní zpráva vypracována. BP se hájí, že údaj 100 000 barelů nebyl skutečný, nýbrž hypotetický a nadsazený. Vláda USA oficiálně tvrdí, že do moře uniká asi devět miliónů litrů ropy denně.

Foto: Sean Gardner , Reuters

Leklé ryby v ropné skvrně v Mexickém zálivu

Ropa do zálivu uniká od konce dubna, kdy vybuchl metan na plošině Deepwater Horizon. Plošinu následně zachvátil požár a později se potopila. Zemřelo při tom jedenáct dělníků. Jímat se daří jen část ropy, přičemž vrt by mohl být definitivně odstaven v srpnu, až budou dokončeny dva další v jeho okolí, které mají ropu odvádět.

Nehoda způsobila největší ekologickou katastrofu v dějinách USA. BP rozhodla, že vyčlení fond 20 miliard dolarů (asi 420 miliard korun) na kompenzace následků. Firma už na záchranné práce vynaložila dvě miliardy USD (zhruba 42 miliard korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám