Hlavní obsah

Clintonová je oblíbenější než Obama

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Dva roky poté, co Barack Obama porazil Hillary Clintonovou před volbou prezidenta v asi nejvyrovnanějších primárkách v amerických dějinách, je bývalá první dáma USA u veřejnosti oblíbenější než nynější šéf Bílého domu. V úterý na to upozornil deník The Washington Post.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Barack Obama s ministryní zahraničí Hillary Clintonovou

Článek

List uvedl, že Obamova ministryně zahraničí Clintonová svého šéfa v různých průzkumech poráží o 10 až 25 procent. Například v průzkumu Daily Kos označilo Obamu za nejoblíbenějšího 51 procent lidí oproti 77 procentům v době jeho inaugurace vloni. Preference Clintonové zůstávají nad 60 procenty.

Příčiny jsou podle The Washington Post očividné: ropná katastrofa v Mexickém zálivu ani trvající konflikt v Afghánistánu, kde Američané jen za čtrnáct dní tohoto měsíce přišli o téměř dvě desítky vojáků, prezidentovi na popularitě nepřidávají.

Deník poukázal, že také za předchozího prezidenta George W. Bushe byli ministři zahraničí Colin Powell a Condoleezza Riceová oblíbenější než hlava země. Ne vždy to ale platí - například Clintonové manžel Bill v průzkumech šéfa diplomacie Warrena Christophera nechával jako prezident za sebou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám