Hlavní obsah

Obama jmenoval Jamese Clappera novým šéfem tajných služeb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama v sobotu jmenoval generála letectva ve výslužbě Jamese Clappera novým ředitelem amerických tajných služeb. Clapperovo jmenování do čela šestnácti amerických výzvědných organizací musí potvrdit americký Senát.

Článek

Clapper by měl ve funkci nahradit admirála Dennise Blaira, který minulý měsíc po častých neshodách s Bílým domem rezignoval. Blair byl ve funkci pouhých 16 měsíců a musel odstoupit poté, co čelil tvrdé kritice kvůli květnovému pokusu o teroristický útok na newyorském Times Square. Američtí senátoři kritizovali tajné služby za to, že přípravy na útok předem neodhalily.

Post šéfa rozvědek zřídil v roce 2004 tehdejší prezident George Bush s cílem koordinovat činnost špionáže po teroristických útocích na Spojené státy v září 2001. Clapper byl ve své dosud poslední funkci od roku 2007 náměstkem ministra obrany zodpovědným za rozvědku.

Při ohlášení nominace Obama v Bílém domě vyzval Senát, aby Clapperovo definitivní potvrzení ve funkci zbytečně neodkládal. Generála označil za jednoho z nejzkušenějších a nejuznávanějších zpravodajských profesionálů v USA. Prohlásil, že Clapper je obdařen schopností "říci vůdcům země co je třeba, i když to není nic, co by chtěli slyšet".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám