Hlavní obsah

Nevinný muž strávil ve vězení 28 let

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cleveland

Soud v Clevelandu propustil na svobodu hudebníka Raymonda Towlera poté, co testy DNA prokázaly, že čin, za který byl před 28 lety poslán za mříže, nespáchal. Towler ve vězení strávil více než polovinu života.

Článek

Towlera odsoudili v roce 1981 za znásilnění 11leté dívky. Na svobodu byl propuštěn ve středu. Roztrpčení neprojevoval: „Evidentně byl spáchán zločin a já musím respektovat to, že se (vyšetřovatelé) snažili, jak mohli. Dopadli nesprávného člověka. Trochu jim trvalo, než to napravili, ale jediné, co mě teď zajímá, je skutečnost, že to nakonec napravili,“ řekl.

Podle zákona má Towler právo na 40 330 dolarů (přes 800 000 korun) za každý rok, který za mřížemi strávil. V částce ovšem není zahrnuta ušlá mzda a další náhrady. Soud už dříve v podobném případu přidělil nespravedlivě odsouzenému dalších 1,4 miliónu dolarů (více než 28 miliónu korun).

Podle britského deníku The Times se v USA na základě testů DNA od roku 1992 dostalo na svobodu 250 nespravedlivě uvězněných lidí, většinou černoši.

Reklama

Související témata:

Související články

Testy DNA prokázaly vězňovu nevinu po 35 letech

Američan James Bain se ve čtvrtek na Floridě stal dalším člověkem, jehož mylné uvěznění prokázaly po letech testy DNA. Za mřížemi z nich byl vůbec nejdéle - 35...

Výběr článků

Načítám