Hlavní obsah

Americký neonacista se přiznal, že chtěl zavraždit Obamu

Novinky, ČTK, aš, The Wall Street Journal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Memphis

Americký neonacista Paul Schlesselman (19) se přiznal, že chtěl předloni zavraždit Baracka Obamu, který tehdy kandidoval na post amerického prezidenta. V pátek o tom informovala agentura AP s odvoláním na prokuraturu v Tennessee. Paulu Schlesselmanovi hrozí až deset let vězení.

Foto: Reuters

Zadržení neonacisté Daniel Cowart (vlevo) a Paul Schlesseman

Článek

Schlesselman se při slyšení před soudem v Memphisu přiznal ke spiknutí, k ohrožení prezidentského kandidáta za účelem ublížení a zabití, a k držení střelné zbraně za účelem násilného zločinu. Obamu plánoval zabít 23. října na závěr divokého řádění, během něhož nejprve chtěl vyloupit vojenský sklad a pak povraždit černošské středoškoláky v jedné škole v Tennessee. Část jich chtěl podřezat, další zastřelit.

Schlesselman byl zatčen s o dva roky starším Danielem Cowartem. [celá zpráva]

Cowart zůstává nadále ve vazbě. Nepřiznal se.

Dvojice byla zatčena 21. října 2008, když Schlesselman vezl zbraně z rodného Arkansasu do Tennessee. Policie při zatýkání oběma neonacistům zabavila pušku, brokovnici a tři pistole.

Podle vyšetřovatelů sice měli oba muži prostředky ke spáchání atentátu a byli k němu odhodlaní, ale jejich akce nebyla promyšlená. Obama podle policie nebyl ve velkém nebezpečí, v Tennessee v době útoku ani neměl být a není jasné, jak se k němu dvojice chtěla dostat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám