Hlavní obsah

Dvojice neonacistů plánovala zabít Baracka Obamu

Novinky, BBC, SkyNews

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

Američtí vládní agenti v pondělí oznámili, že zmařili spiknutí, jehož cílem bylo zavraždit demokratického prezidentského kandidáta Baracka Obamu a 102 černých studentů na střední škole ve státě Tennessee. Uvedla to agentura AP.

Foto: Reuters

Daniel Cowart (vlevo) a Paul Schlesseman

Článek

Agenti měli podle zpráv překazit loupež v obchodě se zbraněmi, které chtěli útočníci na vraždy v Tennessee použít. Při zatčení u nich bylo objeveno pět střelných zbraní včetně brokovnice

Dvojice byla zatčena už minulý týden v Crockett County v Tennessee, v pondělí poprvé stanula před soudcem.

Dvojice, dvacetiletý Daniel Cowart a osmnáctiletý Paul Schlesseman, se hlásila k neonacistům. "Tvrdí, že zabití Obamy mělo být završením jejich činu," popsal agent Jim Cavanaugh. Na které škole chtěla dvojice útočit, neřekl.

Agent také popsal, jak měl atentát na Obamu proběhnout. Dvojice si chtěla obléknou bílá saka, klobouky, sednout do auta, jet proti Obamovi a střílet na něj.

Podle AP chtěli předtím zastřelit 88 studentů a dalším 14 setnout hlavu. Čísla jsou symbolická pro nacistickou ideologii.

Podle Cavanaugha zřejmě nebyl Obamův život ohrožen, "ale osm dní před volbami je potřeba brát podobné zprávy vážně."

Sám kandidát na zprávu reagoval slovy, že se o život rozhodně nebál. Podobné skupiny podle jeho slov mají mezi lidmi malý vliv a "nejsou součástí budoucnosti Ameriky."

Američané zvolí nového prezidenta 4. listopadu. Obama je mírným favoritem. Před republikánem Johnem McCainem má podle průzkumů náskok asi 12 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám