Hlavní obsah

Klaus dal brazilskému prezidentovi fotbalový míč

Novinky, Miroslav Benč (Brasilia)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasilia
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se v úterý setkal v hlavním městě Brasilia s brazilským prezidentem Luizem Ináciem Lulou da Silvou. Lulu při jednání doprovázel i brazilský ministr zahraničí Celso Amorim. Prezidenti jednali mj. o vzájemných obchodních a bilaterálních vztazích. Jako dárek dal Klaus Lulovi míč podepsaný Josefem Masopustem.

Foto: Miroslav Benč, Novinky

Václav Klaus věnoval brazilskému prezidentovi míč s podpisem Josefa Masopusta.

Článek

„Česká republika je strategickým místem v Evropě. O doby mého nástupu se výměnný obchod mezi oběma zeměmi ztrojnásobil a dosahuje 670 miliónů dolarů. A můžeme dokázat více,“ řekl po jednání brazilský prezident Lula.

Brazílie byla vůbec první zemí na světě, která uznala československý stát. Bylo to už v prosinci 1918. Podle Klause je tak Brazílie pro Česko tradičním partnerem.

„Brazílie je stále významnější zemí světa jak v mezinárodní politice, tak v mezinárodním ekonomickém systému. Budeme a jsme vyzváni, abychom se zúčastnili nejrůznějších tendrů. Je velká naděje spolupráce v letectví, v dodávkách v armádě a obraně či infrastruktuře. Brazílie pošle velkou obchodní misi do ČR v dubnu příštího roku,“ řekl Klaus. Klause doprovází na cestě po Latinské Americe početná česká podnikatelská mise.

Výcvik českých vojáků v džungli

Obě země také dojednávají memorandum o porozumění mezi ministerstvy obrany. „Memorandum by mělo zakotvit naši budoucí spolupráci především v oblasti předávání si informací, protichemických jednotek, logistického zabezpečení a v oblasti výcviku, kde my budeme po brazilské straně pravděpodobně požadovat, aby naši vojáci mohli cvičit zde na jejich území ve ztížených podmínkách džungle,“ řekl v novinářům náčelník generálního štábu české armády Vlastimil Picek s tím, že memorandum by po doladění mělo být podepsáno ministry obran obou zemí.

Fotbalový dar

Klaus věnoval Lulovi fotbalový míč s podpisem slavného českého fotbalisty Josefa Masopusta a fotografii, na které je Masopust s brazilským fotbalistou Pelém po zápase v roce 1962.

Pelé ji Masopustovi dal i s věnováním. Tehdy hrálo Československo s Brazílií finále mistrovství světa v Chile a mnohem silnějšímu soupeři podlehlo 3:1. Masopust tehdy dal první gól v zápase.

„Prezident Lula je opravdu fanoušek fotbalu a on sám, ještě než jsme začali mluvit, tak zmínil jméno Masopust. A já jsem mu říkal - tak mám pro vás překvapení. On se skutečně rozplýval a těšil se z toho,“ dodal Klaus.

Třetí den návštěvy Brazílie zahájil Klaus prohlídkou memoriálu brazilského prezidenta českého původu Juscelina Kubitscheka, pak odjel na českou ambasádu v Brasilii, kde se setkal s českými krajany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám