Hlavní obsah

Kubánský režim nepřestal porušovat lidská práva, píše HRW

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Kuba i po změně vůdce porušuje lidská práva, uvedla ve středu ve své zprávě organizace Human Rights Watch. Podle ní předání moci z rukou Fidela Castra do rukou jeho bratra Raúla nevedlo v této oblasti ke zlepšení. HRW v dokumentu obvinila vládu Raúla Castra ze systematických represí a z vytváření všudypřítomného ovzduší strachu mezi disidenty i v celé kubánské společnosti.

Foto: Jamil Bittar, Reuters

Kubánský prezident Raúl Castro nepřestal s pronásledováním disidentů

Článek

„Místo toho, aby po převzetí moci začal odbourávat represivní aparát, Raúl Castro je ponechal plně aktivní. Podle HRW Raúl Castro hned po převzetí moci pokračoval v porušování zákonů. Ve strachu žijí především političtí odpůrci a vyznavači církve. Disidenti jsou terčem útlaku ze strany systému.

Podle HRW Raúl Castro nadále využívá zákona, který umožňuje zadržet lidi ještě předtím, než spáchali zločin. HRW zdokumentovala více než 40 případů, kdy za vlády současného šéfa státu byli jednotlivci uvězněni kvůli "nebezpečnosti", protože chtěli například uspořádat mírové pochody, nebo organizovat nezávislé odbory. Lidé, kteří se snaží vyjádřit své politické názory, jsou často biti nebo svévolně zavíráni do vězení, uvádí se dále ve zprávě.

Tu HRW sestavila na základě výpovědi šedesáti osob a na základě neoficiálních návštěv ostrova svobody. Kuba ovšem tvrdí, že chrání lidská práva mnohem lépe než většina ostatních zemí díky svému komunistickému systému, který prý poskytuje bezplatnou zdravotní péči, dále vzdělání, ubytování i základní potraviny. Podle oficiálního vyjádření Havany na Kubě nejsou žádní političtí vězni a disidentské skupiny jsou podle ní lidé placení z USA.

Human Rights Watch toto stanovisko odmítá. Kritizuje však USA za embargo vůči Kubě trvající již od roku 1962.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám