Hlavní obsah

Venezuela chce do jaderného klubu

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Caracas

Venezuelský prezident Hugo Chávez chce stavět jaderné elektrárny. Zemi však chybí potřebné miliardy, technologie i experti. Pomoci by mělo Rusko. Uvedla to agentura AP.

Foto: Denis Sinyakov , Reuters

Venezuelský prezident Hugo Chávez

Článek

Ačkoliv jsou plány teprve v počátcích, Chávez už musel odrážet podezření, že by mohl usilovat o výrobu jaderných zbraní. Uvedl, že jde o mírový projekt a Venezuela jen následuje trend nastartovaný v Jižní Americe Argentinou a Brazílií. V obou zemích jsou v provozu dva reaktory a Brazílie připravuje výstavbu třetího.

„Říkám světu: Venezuela zahájí proces výroby jaderné energie. Nevyrábíme ale atomovou bombu, tak nás potom nezatěžujte s něčím podobným jako Írán,“ uvedl Chávez.

Prezident je blízkým spojencem íránského režimu, který Západ podezřívá z jaderných ambicí v armádní oblasti. Je možné, že se Venezuela s prosbou na poskytnutí technologie obrátí i na Teherán. Chávez už v roce 2005 prohlásil, že to s íránskou vládou projedná. Jak Teherán, tak Moskvu venezuelský prezident navštívil minulý týden.

Agentura AP upozornila, že Caracas nemá na výstavbu nukleárních reaktorů ani dost peněz ani potřebné znalosti. Pomoc nabídla Moskva a Chávez už oznámil vytvoření společné komise pro atomovou energii.

V neděli bylo oznámeno, že Rusko rovněž poskytlo Venezuele úvěr ve výši 2,2 miliardy dolarů na nákup ruských zbraní, především tanků T-72 a raketových systémů protiletecké obrany. [celá zpráva]

Venezuela postavila malý zkušební reaktor už v šedesátých letech. Používal se na sterilizaci lékařských a dalších předmětů.

Reklama

Výběr článků

Načítám