Hlavní obsah

Pentagon představí extrémně silnou bombu o hmotnosti 13,6 tuny

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington DC

Největší nejaderná bomba v historii, kterou kdy USA vyrobily a představily, bude bomba The Massive Ordnance Penetrator, zkráceně zvaná MOP. Spojené Státy se snaží výrobu této zbraně co nejvíce urychlit a věří, že by ji mohly začít připevňovat k bombardérům B-2 či B-52 do července roku 2010.

Článek

Bomba MOP bude extrémně silná a proboří se daleko hloubějí než její předchůdkyně. Bomba dlouhá celých šest metrů bude schopná prorazit až do hloubky šedesáti metrů, kde posléze vybuchne.

Donedávna vévodila rekordům tzv. "Matka všech bomb" GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast, která vážila 10,5 tuny. MOP v sobě ponese zhruba 2385 kilogramů výbušnin, což je desetkrát více než jeho předchůdkyně zvaná Bunker-buster. Jednoduše řečeno, je masivní.

Američané se rádi chlubí

Tlak na zrychlení zkonstruování této bomby je veliký zejména vzhledem k neustále zvyšujícímu se riziku jaderné hrozby ze strany Íránu. A Severní Korea by mohla být v případě absolutní nutnosti cílem bomby stejně tak.

Američané se domnívají, že by se většina nukleárního vývoje ve výše uvedených zemích mohla odehrávat pod zemí v betonových bunkrech, a tak se snaží o výrobu bomby, která pronikne co nejhlouběji do zemského povrchu. A nebyli by to Američané, kdyby se nechlubili velikostí a silou svých nejnovějších zbraní veřejně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám