Hlavní obsah

Máme poslání zabít prezidenta USA, řekl muž hledaný FBI

Novinky, CNN, Pavel Stöckl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká FBI pátrá usilovně po muži, který vlastní nejméně osm zbraní a vyhrožuje spácháním atentátu na prezidenta Baracka Obamu. Vyhrožování smrtí hlavě státu je v USA trestným činem.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Potenciální atentátník se podle CNN jmenuje Daniel James Murray. Nedávno si z banky vyzvedl 85 000 dolarů (asi 1,7 miliónu Kč) z banky v Utahu a řekl pracovníkovi na přepážce: "Naším posláním je zabít prezidenta Spojených států.“

Murray pochází z New Yorku a naposledy byl spatřen na konci května v utažském St. George, kde učinil v bance své bizarní prohlášení. Podle vyšetřovacího spisu bankovní účet Murray otevřel v Zions First National Bank 19. května a přes šek na něj vložil zmíněných 85 000 dolarů.

Hledaný má apokalyptickou vizi

Pracovníka na přepážce šokoval apokalyptickým proroctvím. "Všechno to jde za Obamy z kopce s bankami a hospodářstvím. Jsem si jistý, že když lidé přijdou o své peníze, povstanou a staneme se svědky zabíjení a umírání,“ prohlásil podle vyšetřovatelů Murray.

Do banky přišel už 27. května a chtěl si vybrat 12 000 dolarů, ale neměl s sebou doklady na ověření totožnosti.

"Nechci se nikoho dotknout, ale když nedostanu peníze, někdo umře,“ prohlásil tehdy Murray. Nechal si zavolat manažera banky a ten nakonec povolil vybrání požadované hotovosti i bez potřebného dokladu. Murray odmítl šek a požadoval menší bankovky do padesáti dolarů.

"Jsme 151 miliónů kilometrů od Slunce, mezi Sluncem a Měsícem. A orel létá mezi tím a to je velký krok pro lidstvo. Procestoval jsem tisíce mil až sem, a teď to stane... bankovní systém se zhroutí a lidé začnou umírat... svět zachvátí chaos,“ prohlašoval blouznivě Murray.

Následně pohrozil smrtí prezidentovi.

Vybral peníze a zmizel

O den později, 28. května se do banky vrátil, vybral z účtu zbytek peněz a účet zrušil. Pak odjel ve svém modrém Buicku neznámo kam.

Podle úřadů vlastní Murray nejméně osm střelných zbraní, které má zaregistrovány na své jméno, jsou to mimo jiné poloautomatické pistole a revolvery.

Prezident Obama je v současnosti na zahraniční cestě, během níž zatím navštívil Saúdskou Arábii a Egypt, odkud odletěl do Německa. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám