Hlavní obsah

První den Obamy: dopis od Bushe a pak plnou parou na krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON
Aktualizováno

První věc, kterou americký prezident Barack Obama udělal ve středu po půl deváté, když dorazil do Oválné pracovny v Bílém domě, bylo podle CNN rozlepení obálky na pracovním stole s nadpisem „To: # 44, From: # 43“. Dopis jeho předchůdce George Bushe. Co bylo obsahem dopisu, není známo. Obama se hned první den vrhl do řešení nejpalčivějších problémů, Blízkého východu, ekonomiky a Iráku.

Foto: Reuters

Prezidentský pár Michelle a Barack Obamovi, viceprezident Joe Biden s manželkou Jill a Bill a Hillary Clintonovi zpívají hymnu během bohoslužby v katedrále.

Článek

Po ranním krátké poradě o rozvrhu s personálním šéfem Bílého domu Rahmem Emanuelem volal představitelům zemí na Blízkém východě: předsedovi palestinské samosprávy Mahmúdovi Abbásovi, izraelskému premiérovi Ehudovi Olmertovi, jordánskému králi Abdalláhovi II. a egyptskému prezidentovi Husním Mubarakovi.

Více o inauguraci 44. prezidenta USA
VIDEO: Barack Obama je novým prezidentem USA

 Pak už Obamu po deváté vyzvedla manželka Michelle a zamířili na slavnostní mši do Washingtonské národní katedrály.

Hlavním bodem středečního programu byla porada s ekonomickým týmem o možnostech boje s hospodářskou krizí. Podle komentátorů se zdá, že Obama se rozjel na plné tempo, aby splnil očekávání, které vyvolal svou charismatickou spanilou jízdou během volební kampaně.

Hned po té ekonomické bylo na seznamu setkání s velitelem amerických sil v Iráku a Afghánistánu, generálem Davidem Petraeusem.

Budoucí ministr financí neplatil včas daně

Společně s Obamou se zapotili i někteří členové jeho vládního týmu. Nominovaný ministr financí USA Timothy Geithner však trochu jinak, než by si přál. Musel se v Senátu omluvil za to, že před několika lety nezaplatil státu na daních včas 34 000 dolarů (asi 728 000 Kč).

:.Timothy Geithner, Obamův kandidát na ministra financí USA se zpovídá v Senátu.foto: ČTK

Část daní včetně penále doplatil v roce 2006, zbývající dlužnou částku až poté, co ho Obama loni v prosinci jmenoval na pozici ministra financí. 

Obama zastavil stíhání několika vězňů na Guantanámu

Nový americký prezident začal s ráznými rozhodnutími už v úterý, kdy byl ve funkci teprve několik hodin. Jedním z jeho prvních pokynů bylo nařízení vojenským prokurátorům, aby požádali zvláštní soud ve věznici Guantánamu o pozastavení všech nedořešených případů o 120 dní.

Nařízení by tak dočasně zastavilo řízení 21 případů, včetně pěti návrhů trestů smrti pro vězně obviněné z přípravy teroristických útoků na New York a Washington z 11. září 2001. Vojenský soudce by měl o požadavku rozhodnout během středy.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: V USA mají Obamovu inauguraci z Lega

Kalifornský Legoland má novou atrakci. Zástupy lidí se chodí dívat na neuvěřitelně detailně ztvárněnou inauguraci prezidenta Obamy, která v zábavním parku...

Výběr článků

Načítám