Hlavní obsah

Senátor Kennedy při Obamově slavnostním obědě zkolaboval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Úterní slavnostní oběd při příležitosti inaugurace 44. prezidenta Spojených států Baracka Obamy poznamenal záchvat senátora Edwarda Kennedyho, který musel být hospitalizován. Nyní je bratr někdejšího amerického prezidenta J. F. Kennedyho při vědomí a cítí se dobře.

Článek

Podle svědků Kennedy utrpěl záchvat a zkolaboval během slavnostního oběda. Zanedlouho byl ale znovu při vědomí a rozdával kolem sebe úsměvy, když ho zdravotníci odváželi na nosítkách.

Podle lékařů záchvat způsobila únava. V nemocnici byl Kennedy stále při vědomí a komunikoval s přáteli a členy své rodiny. Z péče zdravotníků washingtonské nemocnice by měl být propuštěn ve středu ráno tamního času.

Šestasedmdesátiletý senátor nedávno prodělal složitou operaci zhoubného mozkového nádoru. Lékaři Kennedymu koncem května zjistili takzvaný gliom, který vzniká z buněk podpůrné mozkové tkáně (neuroglie). Při operaci se chirurgové snažili odstranit co nejvíce zhoubných buněk a připravit tak co nejlepší podmínky pro úspěch další léčby.

Edward Kennedy
Kennedy je členem jedné z nejznámějších amerických rodin. Senátorův bratr John Fitzgerald Kennedy byl prezidentem a zahynul v listopadu 1963 při atentátu v Dallasu. Jeho dalšího bratra Roberta zabil atentátník na jaře 1968 při prezidentské kampani v Los Angeles poté, co vyhrál primárky v Kalifornii.
Sám Edward Kennedy zastupuje od roku 1962 v Senátu stát Massachusetts. O demokratickou kandidaturu na prezidenta se ucházel v roce 1980, ale podlehl Jamesi Carterovi. Patří k doyenům Senátu, kde zaujímá výrazně liberální (v americkém politickém kontextu levicové) postoje. V letošních primárkách Demokratické strany podpořil Baracka Obamu.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Barack Obama je novým prezidentem USA

V USA se v úterý vyměnily vládní garnitury. Republikánský prezident George Bush junior odešel do politického důchodu a vedení země přebral jako 44. prezident...

Výběr článků

Načítám