Hlavní obsah

Sarkozy chce pro Brazílii křeslo stálého člena Rady bezpečnosti

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RIO DE JANEIRO

Brazílie by měla na mezinárodní scéně hrát větší roli a dostat křeslo stálého člena Rady bezpečnosti OSN. V pondělí to při návštěvě této jihoamerické země řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Informoval o tom v úterý server stanice BBC.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy (vlevo) s prezidentem Brazílie Luizem Inaciem Lulou da Silvou

Článek

„Myslím to upřímně, když říkám, že při dohlížení na svět potřebujeme Brazílii. Myslím, že potřebujeme Brazílii jako stálého člena Rady bezpečnosti,“ řekl Sarkozy při své poslední zahraniční návštěvě ve funkci předsedajícího Evropské unie. 

Brazílie rovněž žádá větší roli pro rozvojové země ve světovém finančním systému. Také tento požadavek Sarkozy podpořil. Řekl, že Brazílie a Francie přijde na dubnovém summitu skupiny zemí G20 v Londýně s návrhem podporující obchodníky, ne spekulanty.

„S prezidentem Lulou jsme rozhodli, že se věci musí změnit, a to hluboce. Rozhodli jsme se, že omezíme naše pozice a do Londýna dorazíme se společnou vizí o budoucí roli Mezinárodního měnového fondu a systému vedení finančních institucí,“ řekl Sarkozy.

První jaderná ponorka pro Brazílii

Během pobytu má francouzský prezident podepsat se svým protějškem Luizem Inaciem Lulou da Silvou dohodu o pomoci jeho země vybudovat první brazilskou jadernou ponorku. Je to ovšem jen jedna z četných armádních dohod. Ostatní se týkají třeba stavby čtyř konvenčních ponorek. Šeptá se též o prodeji padesáti francouzských vrtulníků.

Sarkozyho na cestě doprovází několik členů jeho kabinetu a průmyslníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám