Hlavní obsah

Obama si do vlády vybral dalšího republikána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Nominace členů Obamovy administrativy ukazuje, že se skutečně snaží překonat tradiční dělení mezi republikány a demokraty. Do vlády si vybral po stávajícím ministru obrany Robertu Gatesovi už druhého republikána. Má jim být Ray LaHood, který bude mít na starosti resort dopravy, uvedla CNN s odvoláním na dva dobře informované zdroje demokratů.

Foto: Scott Olson, Reuters

Nově zvolený prezident USA Barack Obama

Článek

LaHood zastupuje v Kongresu stát Illinois. Ctí ho republikáni i demokraté. Jeden z jeho blízkých spolupracovníků, republikánský kongresman Tim Johnson uvedl, že LaHood „má schopnost pracovat s oběma stranami“ a označil ho za „mimořádně talentovaného zákonodárce.

Jeho nominaci má Obama oznámit ve čtvrtek ráno. Bude v jeho vládě druhým republikánem. Svůj post si udrží současný ministr obrany Robert Gates.

Už ve středu oznámil Obama další jména svého týmu. Zemědělství bude mít na starosti bývalý guvernér Iowy Tom Vilsack a vnitro dostane na starosti Ken Salazar.

Vilsack velmi napomohl rozšíření výroby bioetanolu v Iowě. Právě do tohoto paliva vkládá velké naděje Obama ve svém plánu snížit závislost USA na importované ropě.

Senátor za Colorado Salazar se výraznou měrou podílel na nakonec neschváleném návrhu změny přístupu k ilegálním imigrantům, která by jim umožnila získat občanství. I on je zastáncem snížení závislosti USA na importované ropě. Velkou pozornost věnoval ve své funkci otázce energetických zdrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám