Hlavní obsah

USA protestují proti rasistickým výrokům rakouského novináře vůči Obamovi

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká vláda oficiálně protestovala u vedení rakouské veřejnoprávní televize ORF proti rasistickým výrokům někdejšího zpravodaje ORF ve Spojených státech Klause Emmericha na adresu nově zvoleného prezidenta USA Baracka Obamy. Emmerich o volební noci 4. listopadu v živě vysílané televizní debatě, již sledovalo 1,2 miliónu diváků, řekl, že by se „v západním světě nechtěl nechat komandovat od černocha“.

Foto: Jason Reed, Reuters

Barack Obama na své první tiskové konferenci po zvolení novým prezidentem USA.

Článek

Je to prý něco podobného, jako kdyby byl v Rakousku kancléřem zvolen Turek.

Poté Emmerich deníku Der Standard ještě řekl, že považuje Obamovo zvolení za „velmi zneklidňující“, protože „černoši nejsou ve svém politicko-civilizačním vývoji ještě tak daleko“.

Vedení ORF se od výroků Emmericha svého někdejšího prominentního, nyní řadu let pensionovaného korespondenta veřejně distancovalo a dodalo, že jej do televizních debat již nebude zvát.

Americký velvyslanec ve Vídni David Girard-diCarlo přesto napsal šéfovi ORF Alexanderu Wrabetzovi otevřený dopis, v němž Emmerichovy výroky rozhodně odsoudil a označil je za rasistické. Je to urážka designovaného prezidenta USA a amerického lidu, dodal ambasador. Stěžoval si také, že Emmerichovo prohlášení neodsoudily v Rakousku žádné prominentní osobnosti a organizace.

Mluvčí ORF Pius Strobl zdůraznil, že vedení televize se od výroků svého bývalého zpravodaje distancovalo příslušné prohlášení zaslalo předním americkým médiím. „Více už nemůžeme dělat,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám