Hlavní obsah

První vězňové z Guantánama se soudí, aby byli propuštěni

Novinky, CNN, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Ve Washingtonu ve čtvrtek začal první civilní soud, od něhož si vězňové z Guantánama slibují své propuštění. Před federálním soudcem stanulo šest Alžířanů.

Článek

Soudní verdikt se očekává v druhé polovině měsíce.

Šestice Alžířanů byla zatčena v Bosně po leteckých útocích na New York a Washington 11. září 2001. Od té doby jsou v táboře Guantánamo na Kubě drženi bez obvinění. Nařčení vlády, že plánovali cestovat do Afghánistánu, aby se tam přidali k boji islamistů ze sítě Al-Kajda a hnutí Tálibán, odmítají.

Proces je vůbec prvním, kdy vězňové z Guantánama u amerického civilního soudu usilují o konec svého zadržování. Právo odvolat se k civilní porotě jim v červenci umožnilo rozhodnutí nejvyššího soudu.

Věznice Guantánamo

Věznice na americké základně na Kubě byla zřízena v lednu 2002, kdy sem začali být převáženi především z Afghánistánu lidé podezřelí z terorismu.

Většina vězňů je na Guantánamu držena bez obvinění. Téměř 600 vězňů bylo propuštěno, zhruba 198 jich tam zůstává.

Na Guantánamu je v současnosti drženo na 270 lidí, které USA podezírají z terorismu.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Guantánamu zbavili obvinění posledního Brita

Americké úřady v úterý upustily od obvinění z válečných zločinů proti pěti mužům drženým ve věznici na Guantánamu. Je mezi nimi i vůbec poslední Brit, kterého...

Výběr článků

Načítám