Hlavní obsah

McCain se dostal před Obamu, pomáhá mu Palinová

CNN, Novinky, DPA, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Preference nejvážnějších kandidátů na příštího amerického prezidenta jsou v posledních dvou týdnech jako na houpačce. Nejprve se po sjezdu demokratů dostal jejich kandidát Barack Obama o čtyři procenta před republikána Johna McCaina, teď Američané stejným rozdílem preferují McCaina. Tomu zjevně pomohlo vystoupení jeho viceprezidentky Sarah Palinové minulý týden na sjezdu republikánů.

Foto: Brian Snyder , Reuters

John McCain

Článek

Poslední průzkum deník USA Today a Gallupova ústavu naznačil, že za McCainem teď stojí polovina Američanů, zatímco Obamu by volilo 46 procent. Nárůst McCainových preferencí po stranickém konventu se očekával, komentátoři ale ještě navíc hovoří o tzv. Palinové efektu.

Aljašská guvernérka Sarah Palinová, kterou si McCain vybral jako svoji viceprezidentku, kandidáta na prezidenta přes víkend zastínila. Od jejího představení se Amerika pře, zda může McCainova riskantní volba přinést úspěch a dostat ho do Bílého domu. Palinová zastává tradičně konzervativní názory. K McCainovi má tedy přilákat nejen voliče neúspěšné demokratky z primárek Hillary Clintonové, ale také tvrdé jádro republikánů, pro něž je liberálnější McCain přílišným nonkonformistou.

Americká média zprvu poukazovala především na nezkušenost Palinové. Její proslov po představení byl navíc slabý. Dojem ale zmizel při druhém velkém vystoupení aljašské guvernérky na sjezdu republikánů v Minneapolisu. Palinová se ukázala jako bojovnice, která dokáže ze své pozice udělat přednost, zahrát na tradičně americkou strunu a tvrdě zaútočit do opozičních řad.

Američané zvolí nástupce George Bushe v Bílém domě za necelé dva měsíce. Nový prezident začne úřadovat po Novém roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám