Hlavní obsah

VIDEO: Obama věnoval projev invazi do Československa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Spojené státy toho v roce 1968 pro Čechoslováky moc neudělaly, ale poté vykonaly hodně pro vybudování svobodné Evropy. Prohlásil to kandidát na amerického prezidenta za Demokratickou stranu Barack Obama v krátkém projevu k dnešnímu 40. výročí okupace bývalé ČSSR vojsky Varšavské smlouvy.

Článek

USA podle něj svým postupem přispěly k Evropě, ve které podle demokratického senátora žádný stát nemusí mít strach, jaký zažili Češi a Slováci v roce 1968. Obama projev umístil na server YouTube.

"Úspěšně jsme ukončili studenou válku, pomohli jsme novým demokraciím od Česka přes Estonsko po Bulharsko postavit se na vlastní nohy. Zastavili jsme zvěrstva občanské války na Balkáně," řekl v projevu.

Bolestivá období připomíná rusko-gruzínský konflikt

Bolestivá historická období, na jejichž překonání Američané a Evropané tak tvrdě pracovali, podle něj ale znovu připomněl probíhající rusko-gruzínský konflikt. "Rusko už není bývalý Sovětský svaz z dob studené války, Washington a Moskva mají společné zájmy jako boj proti terorismu, nešíření zbraní hromadného ničení a zlepšování životního prostředí," zdůraznil Obama.

Poukázal ale na to, že největší země světa pokulhává v otázce lidských práv, vzdaluje se demokracii a snaží se udržovat svou sílu destabilizací sousedů a vyvoláváním strachu. Podobný přístup je v současnosti nemístný, dodal Obama v rámci své kampaně před volbami 4. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám