Hlavní obsah

Kalifornský soud: referendum o homosexuálních sňatcích bude

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

V Kalifornii se bude moci uskutečnit referendum o zákazu homosexuálních sňatků. Rozhodl o tom nejvyšší soud tohoto amerického státu, když zamítl žádost několika místních organizací na ochranu občanských práv, aby plebiscit vyhlášený na 4. listopadu zrušil.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Manželství osob stejného pohlaví byly v Kalifornii, nejlidnatějším státě USA, legalizovány letos 15. května. To zvedlo vlnu rozhořčení mezi konzervativně naladěnými voliči, kteří shromáždili dostatek podpisů a vynutili si referendum s cílem homosexuální sňatky zakázat.

Hlasování se tedy uskuteční, a sice současně s prezidentskými volbami. Průzkumy naznačují, že výsledek hlasování bude těsný.

Stoupenci referenda se snaží prosadit do kalifornské ústavy větu, že platný může být jedině sňatek uzavřený mezi mužem a ženou. Není přitom jasné, jak by úřady v případě vítězství odpůrců homosexuálních sňatků naložily se svazky, které gayové a lesbičky stihnou uzavřít do plebiscitu.

Homosexuálové jsou si ale jisti vítězstvím. „Kaliforňané nechtějí, aby jejich ústava vyčleňovala některé lidi ze společnosti a posuzovala je odlišně,“ stojí v prohlášení několika organizací gayů a lesbiček.

V pohotovosti jsou i konzervativci. „Kdo požaduje homosexuální manželství, chce z egoistických pohnutek zničit nejen institut manželství, ale i demokracii,“ tvrdí právník Mathew D. Stayer známý z procesů, při nichž se řeší otázky spojené s křesťanskou vírou.

Vedle Kalifornie lze homosexuální sňatky v USA uzavírat také ve státě Massachusetts. V dalších devíti amerických státech jsou povoleny různé formy registrovaného partnerství, zatímco ve 26 státech je zákony vysloveně zakazují. Ve Wisconsinu a Delawaru dokonce hrozí za uzavření takového svazku, byť v jiném státě, poměrně vysoké tresty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám