Hlavní obsah

Úřady v Ohiu odpíraly vodu černošským rodinám

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

COLUMBUS

Černošští obyvatelé z vesnice Coal Run v americkém Ohiu ve čtvrtek vysoudili 11 miliónů za to, že jim místní úřady po desetiletí odpíraly vodu. Každá z 67 žalujících rodin dostane od 15 do 300 tisíc dolarů podle toho, jak dlouho doplácela na jednání úřadů. Vodovod přitom byl v oblasti zaveden už v roce 1956, ale teprve nyní bylo umožněno obyvatelům z okolí Coal Run se k němu připojit.

Článek

Proces začal v roce 2003, když ohijská komise pro lidská práva dospěle k závěru, že se obyvatelé stali oběťmi rasové diskriminace. Vesnice, okres Muskingum i místní vodárenská společnost vše popíraly s tím, že v řídce obydlené oblasti nemá mnoho lidí přípojku. Okres v Appalačských horách, který patří k velmi chudým oblastem Spojených států, ale namítá, že asi polovina jeho obyvatel dosud nemá zřízenou vodovodní přípojku.

Obyvatelé si museli nechat vykopat studně, pokud však neměli vodu na pozemku, museli si přivést cisterny s vodou nebo dokonce sbírat dešťovou vodu, aby se měli v čem mýt.

"Jako dítě jsem si myslela, že je to normální, protože to dělali všichni v mém okolí,“ uvedla 47letá Cythia Hale Hairstonová. "Jako dospělá jsem zjistila, že jsem se mýlila,“ dodala. Frederick Martin zase vzpomíná, že se se svými devíti sourozenci musel dělit o pouhé dvě vany plné vody.

Podle rozhodnutí soudu musí 55 procent škod platit místní vodárenská společnost, 25 procent okres a dvacet procent vesnice. Protože vodárenská společnost mezitím zanikla, je možné, že i její podíl bude muset platit okres. Ten zvažuje odvolání.

Advokát postižených rodin John Relman uvedl, že porota souhlasila s tím, že rodinám byla odpírána vodovodní přípojka kvůli jejich rase. Jejich bělošští sousedé přípojky měli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám