Hlavní obsah

VIDEO: Plameny při požárech v Kalifornii doprovází hustý dým

– KALIFORNIE

Požáry, které v minulých dnech ochromily Kalifornii, se dále nerozšiřují, ale hasiči je stále nemají plně pod kontrolou. Vysoké plameny na místech požárů doprovází ostrý hustý dým, který jde vidět dokonce i ze satelitních snímků.

Článek

Na severu Kalifornie zuřilo přes tisíc požárů. Podle úřadů od nedělního rána nevypukly žádné nové velké požáry, avšak hasičům se podařilo jen málo postoupit v krocení živlu.

Na severu státu stále platí nejvyšší stupeň výstrahy před požáry. Předpověď počasí počítá s ještě větším suchem a vedry, které připadnou na tradiční vrchol "požární" sezony na přelomu července a srpna.

K "ohnivému létu" nyní přispívají i nižší srážky a vyschlá vegetace. Lesníci už varovali, že by mohlo trvat týdny až měsíce, než se plameny podaří plně dostat pod kontrolu.

Podle mluvčího kalifornských záchranářů Gregoryho Renicka plameny sežehly více než 1420 čtverečních kilometrů a zničily padesátku budov.

Prezident George Bush o víkendu nařídil federálním agenturám pomoci kalifornským hasičům. Místní představitelé tvrdí, že prohlášení nestačí a že zapotřebí jsou hlavně federální peníze na pokrytí mimořádných výdajů na hašení lesních požárů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám